Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ris och ros för slopat monopol

Ett slopat Apoteksmonopol kommer att leda till fler apotek och längre öppettider, tror många av remissinstanserna. Men andra ifrågasätter varför staten ska ändra på något som fungerar bra.

En symbolisk kedja vid några av landets apotek fick symbolisera motståndet mot att slopa Apotekets monopol när pensionärsorganisationen PRO på fredagen genomförde en kampanjdag för Apoteket. PRO skriver i sitt remissvar, tillsammans med tre andra pensionärsorganisationer, att en avreglering inte leder till en mångfald av aktörer utan i stället till en oligopolmarknad.

Många av remissinstanserna som lämnat sina synpunkter tror dock att ett slopat monopol kommer att gynna kunderna. Bland de positiva finns en annan pensionärsorganisation, SPF.

Men utredningen får samtidigt kritik för att tidspressen lett till att alla konsekvenser inte utretts tillräckligt.

Flera, däribland Glesbygdsverket, hävdar till exempel att det finns en övertro på att ökad konkurrens kommer att leda till ökad tillgänglighet i hela landet. Det finns en stor risk att den förbättrade tillgängligheten bara blir verklighet i tätorter medan glesa områden i landet får sämre tillgång till apotek.

Socialstyrelsen varnar i sitt remissvar för att det kan bli brist på livsnödvändiga läkemedel eftersom utredningen inte ställer några krav på leveransskyldighet för partihandlarna. Myndigheten konstaterar också att det blir svårare att utöva tillsyn med många olika aktörer på apoteksmarknaden.

Utredningens förslag att apotek, grossister och distributörer ska kunna förhandla om priset direkt med läkemedelsindustrin, utifrån ett fastställt maxpris som bestäms av myndigheterna, får kritik från flera landsting och från Sveriges farmacevtförbund.

Får apoteken förhandla själva kommer det inte heller att leda till att kunden rekommenderas det läkemedel som är billigast för kunden och skattebetalaren, hävdar Läkemedelsförmånsnämnden.

Apoteket, som genom förslaget mister sin ensamrätt att sälja receptfria läkemedel, säger sig se positivt på förändringarna. Men Apoteket påpekar också att det behövs en rimlig tid mellan beslutet och tidpunkten då omregleringen ska träda i kraft.CHRISTINA LUCAS/TT