Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ring så svarar vi - kanske

Halva Sveriges befolkning struntar i att svara i telefonen om numret på displayen är okänt, enligt en undersökning från Eniro. Fast bland Ådalens kändisar är läget det motsatta:

- Jag bara trycker och svarar, säger Anders Gäfvert, kommunalråd i Härnösand.

I Eniros undersökning tillfrågades tusen svenskar om sina telefonvanor. Resultatet visade att 56 procent av de tillfrågade låter bli att svara i telefon om den som ringer har okänt nummer.

- Nu när vi alltid kan bli nådda blir vi allt mer kräsna på vem vi lägger vår tid på, säger Helen Adolfson, informationsansvarig på Eniro.

Så om hälften av svenskarna är för kräsna för att vilja prata med alla som ringer, hur ser det då ut bland offentliga personer, som är efterfrågade dygnet runt?

- Jag svarar alltid, det är mer stressande att inte veta vem det är som vill ha tag i en, säger Jan Johansson, kommunalråd i Kramfors.

Enligt honom är det ingen större uppoffring att svara och lägga på snabbt igen om han inte har tid att prata. Fast det ständiga svarandet i telefon har även en praktisk förklaring, visar det sig.

- Nummerpresentatören fungerar inte, säger Jan Johansson.

Det gör den inte heller hemma hos författaren Hervor Sjödin i Sollefteå, där det också rings ganska friskt, både dag- och kvällstid.

- Men jag svarar ändå. En och annan telefonförsäljare slinker igenom men vi har lärt oss att snoppa av dem, säger hon.


ANNA WIKNER
070-650 77 02