Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modospelarna bjuds in till möte med nordamerikanska mästarna: "En unik händelse"

/
  • Emma Nordin, tidigare i Modo men nu i Luleå, är en av flera före detta Modospelare som kan få chansen att spela mot nordamerikanska mästarna.

Satsningen på Luleås damlag gav guldutdelning direkt. Nu kan laget, och de många före detta Modospelarna som spelar där, få möta de nordamerikanska NWHL-segrarna på plats i Boston.

Annons

Efter SM-guld och rekordpublik för Luleås damlag, som kryllar av före detta Modospelare, bjuds de svenska mästarna in till National Women's Hockey League i USA för att spela mot de regerande mästarna Boston Pride, enligt uppgifter från NSD.

Det kan innebära ett prestigefyllt möte för Johanna Fällman, Emma Eliasson, Emma Nordin, Elin Johansson och Melinda Olsson, alla före detta Modospelare som nu spelar i Luleå.

– Ligan vill öppna upp nästa säsong med ett mästarmöte mellan oss och dem, i Boston. Det känns stort att få en sådan förfrågan, det visar på kraften i framför allt vår liga men också för det vi i Luleå Hockey gör, säger tränaren Fredrik Glader till NSD.

Luleås framgångar har gjort avtryck i hockeyvärden, både vinsten av både grundserien och SM-guldet men också att Luleå drar stor publik.

– Jag var ju på VM i våras, det var rätt många europeiska hockeymänniskor som kom fram och gratulerade och undrade vad vi gjort för att skapa sådant drag kring matcherna, säger Fredrik Glader.

NWHL har bara funnits i en säsong men det är en storsatsning och ligans sportchef Dani Rylan hörde av sig till Luleå för att höra sig för om det finns intresse för ett möte mellan lagen.

– Det är en möjlighet att kanske på sikt få till en årligt återkommande mästarmöte. Jag tycker att vi har Europas bästa liga, det känns spännande, säger Glader.

Ett eventuellt möte mellan svenska Luleå och amerikanska Boston ska, om det blir av, spelas i oktober när Riksserien redan har dragit i gång.

– Det här är ju en unik händelse, det har ju aldrig hänt förr. Jag tror nog att det kan skapas lite utrymme i spelschemat i så fall.

Men det finns en brasklapp: ekonomin.

– Det hade varit häftigt, men det kostar ju en del att flyga ett helt hockeylag till Boston och det måste man ta hänsyn till. Jag har lyft frågan till klubbledningen så får vi se vad den tar för beslut, säger Glader.

Hur Luleå skulle klara sig mot de nordamerikanska mästarna vet dock inte Glader.

– Det skulle vara jäkligt spännande att se – jag har ju ingen aning. De har fantastiska stjärnor i Hilary Knight och Brianna Decker, skillnaden är stor mellan landslagen och det kommer att bli något att bita i. Jag tror ändå att vi skulle kunna ge dem en bra match, men jag kanske är dum i huvvet, säger han.

LÄS MER:

Förra Modostjärnan om supportrarnas uppbackning efter skadan: "Man får gåshud"

Tre Modospelare uttagna i Leif Boorks VM-trupp

Modostjärnan lämnar – klar för Luleå

Mer läsning

Annons