Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksrevisionen kritiserar försvaret

Annons

Försvarsmaktens nya insatsförsvar inom marinen och flygvapnet lider av brister i bemanning. Riksrevisionen konstaterar i en rapport att det leder till att förbandens tillgänglighet och förmåga är begränsad.

Ett av problemen är för många vakanser och ett annat att den personal som är anställd ofta tjänstgör någon annanstans eller deltar i utbildning. Det finns också brister i kompetens, framför allt när det gäller nyckelbefattningar.

Riksrevisorn Jan Landahl konstaterar att bemanningen måste bli bättre och uppmanar Försvarsmakten att prioritera detta. Han anser också att riksdagen måste informeras bättre om bemanningsläget.

Marinens och flygvapnets insatsförband är i huvudsak stående förband, vilket innebär krav på att de är komplett bemannade av heltidsanställd personal.

Marinens fartyg är särskilt utsatta för problemen och kan bara utnyttjas till 20-30 procent.

Riksrevisionen påpekar att det finns risk för att vissa operationer inte kan utföras om en nyckelperson inte finns på plats, att Försvarsmakten kan få svårt att lösa flera uppgifter samtidigt och att materielen inte utnyttjas på ett kostnadseffektivt sätt.

Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef, påpekar att försvarets reformarbete säger att alla förband ska vara fyllda till 2019. Riksrevisionen rapport, vars innehåll i fråga om bemanning i stort sett delas av Försvarsmakten, är en ögonblicksbild på väg mot det målet, enligt Silwer.

Vi har mest prioriterat det som är här och nu och att vi skulle få igång reformen inom områden som till exempel anställda soldater och tillfälligt anställda soldater och då har vi haft ett tak på ekonomin som har satt gränserna.

Han nämner att bemanning av de nyinköpta helikoptrarna fått gå före stridsflyget och att utplacering av de nya Visbykorvetterna på samma sätt påverkat marinen.

Vad gäller Försvarsmaktens generella förmåga i ljuset av problemen säger Silwer:

Vi klarar de uppgifter vi har just nu i fråga om den territoriella integriteten. Det är mera uthålligheten, om man skulle ha en omfattande beredskapshöjning under längre tid, så är det i uthålligheten man får begränsningarna.

En rapport från Riksrevisionen är heller inget styrdokument för Försvarsmakten, påpekar Silwer:

Det är klart att vi hela tiden tittar på det här, men det är inget nytt för oss att det ser ut så här.

Mer läsning

Annons