Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot om landstinget: "Det verkar vara ett stort kaos"

Ny lyfts den infekterade sjukhussfrågan i Västernorrland upp på riksdagsnivå. Karin Rågsjö, Vänsterpartiets talesperson i vårdpolitiska frågor, besökte Sollefteå under en heldag.
– Det verkar vara ett stort kaos, säger hon.

Lars-Gunnar Hultin, Vänsterns gruppledare i landstinget Västernorrland har tagit initiativ till besöket.

– Vi vill uppmärksamma vårt parti centralt på de problem som vården i vårt län står inför, säger Hultin.

Duon besökte under förmiddagen Sollefteå sjukhus och träffade ideella föreningen "Sollefteå framtidens akutsjukhus". På eftermiddagen besöktes Österåsen och primärvården och på kvällen var det allmänt möte på Hullsta Gård.

Det blev drygt 12 timmar späckad med information om det aktuella läget i länet i allmänhet och Sollefteå i synnerhet.

– Jag är imponerad av den opinion som finns här i Sollefteå. Här har man ju gått man ur huse för att se till att man har ett akutsjukhus och det är viktigt i en bygd där man har ganska stora avstånd, säger hon.

Rågsjö vill också slå hål på "myten" att statliga utredningar slår fast att vården måste centraliseras.

– Det handlar om den högspecialiserade vården. Inte vanlig ortopedi och den vård man har i Sollefteå. Så där är man ute och cyklar, säger hon.

Lars-Gunnar Hultin hoppas att man med Karin Rågsjös hjälp ska kunna lyfta upp länets vårdproblem på en riksnivå, Hittills har genomslaget på den nivån varit väldigt litet.

– Det beror på att vi har en ledningsproblematik i det här landstinget, en icke fungerande ledning som är direkt farlig och som får folk att sluta och säga upp sig. Det gänget kan vi inte ha som ledning för landstinget, säger Hultin.

Karin Rågsjö har också lovat att ta upp problematiken i Sollefteå med kollegor i riksdagen samt skriva interpellationer och debattartiklar.

– I Sollefteå jobbar kompetent personal. Men när man skickar ut signaler att man ska lägga ner får man istället ta in stafettläkare. Det är en enorm kostnad och att inte ledningen för landstinget har sett över det tycker jag är osannolikt dåligt, säger Rågsjö.

Läs också: Kaosartad medborgardialog i Sollefteå.

Läs också: Landstingsrådet: "Under all kritik att kräva tjänstemäns avgång".