Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskrönika Malin Larsson (S): Ta inte demokratin för given

I onsdags hade jag den stora äran att som riksdagsledamot från Västernorrland få hälsa välkommen till årets 5i12-manifestation i riksdagen. Ni var säkert flera som samlades på torget i Härnösand eller på andra platser runt om i landet för att manifestera tillsammans.

5i12-rörelsen, som arbetar för människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism, grundades i vårt hemlän år 1988. I Härnösand var det en grupp unga som reagerade på rasismen i staden och de bestämde sig för att samla alla goda krafter på torget i Härnösand.

Då 1988 var det Sara och därefter hennes pappa Stig som ledde kampen, nu idag är det vårt ansvar, ditt och mitt, att fortsätta samla alla goda krafter för att stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde.

Samma år som Sara och hennes vänner samlas på torget samlas också några med nazistiska rötter i en lägenhet i Stockholm för att bilda SD, Sverigedemokraterna. Under partiets första år förekom retorik och symboler hämtade från nazism och fascism ofta på deras möten och demonstrationer. Det är här detta parti har sin grund och det de har byggts upp av.

En stor skillnad från 1988 och till idag är att denna främlingsfientlighet och rasism till stor del har flyttat ut på nätet. Vi kan se i de olika flödena hur det sprids misstro, hat och rädsla. Utan att blinka så klickar man enkelt, man ”lajkar”, delar och sprider vidare. Men vad sprider man vidare och vad väljer man att tro på, vad väljer du att tro på?

När vi ser och hör antidemokratiska strömningar måste vi gemensamt stå upp för och försvara demokratin och våra värderingar om alla människors lika värde. Därför är det så viktigt att vi också möter varandra utanför nätet.

Att vi oavsett social, etnisk, kulturell eller religiös bakgrund möts och samlas tillsammans i olika folkrörelser och föreningar. Att vi samlas, har roligt och lär känna varandra men också bildar oss och påverkar tillsammans.

Tack vare att vi lever i ett demokratiskt samhälle kan vi vara med och påverka på olika sätt. Men demokratin får vi aldrig ta för given, utbyte mellan människor med olika utgångspunkter och referensramar utvecklar vårt samhälle och stärker demokratin.

Därför är det viktigt att vi väljer denna väg istället för att lyssna till och läser en massa falskheter som sprids av dagens alla nättroll och att vi skiljer på vad som är fakta och ren lögn. Att vi kritiskt granskar det vi läser och hör, kontrollerar källan och delar det som bygger på fakta.

Misstro, hat och rädsla får inte splittra mer. Vi väljer en annan väg, den väg som Sara, hennes pappa Stig och många andra valde. Vi väljer sammanhållning och solidaritet framför splittring, vi väljer humanism framför hat och vi skapar en trygghet tillsammans.

Malin Larsson

Malin Larsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland.