Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskrönika Malin Larsson (S): Arbetet i torkans spår

Sommaren 2018 kommer vi att minnas. Vi kommer att minnas sommaren för dess varma soliga dagar men också för vädrets konsekvenser med svårsläckta bränder och en omfattande torka för landets bönder.

På många håll i landet slogs gamla värmerekord och sommarens torka skapade en kris för de svenska lantbruken, vi fick uppleva den värsta torkan i Sverige på 260 år.

 Men i värmens och torkans spår fick vi också uppleva en enorm solidaritet, där svenska folket verkligen ställde upp för varandra. Människor som gick ”man ur huse” för att släcka bränder, bönder som hjälptes åt, kommuner som gjorde sitt för att hitta mark och öka konsumtionen av böndernas produkter och medborgare som valde svenskt producerad mat i affären.

 Den socialdemokratiskt ledda regeringen, myndigheterna och näringen arbetade hårt och redan i slutet av juli presenterade regeringen ett nationellt åtgärdspaket om drygt 1,2 miljarder kronor.

Denna förstärkning bidrar till att fler lantbrukare kan hantera en högre kostnad för foder och därmed också begränsa utslaktning av djur i förtid. Sverige hade stöd på plats fort och var först ut av alla EU-länder att stötta sina bönder. 

 Den första delen av krispaketet, 460 miljoner kronor, beslutade vi i riksdagen om den 7 november. Parallellt med förslaget om ekonomiskt stöd har regeringen också tillsammans med våra myndigheter och Lantmännens riksförbund (LRF) vänt på varje sten för att hitta sätt att lindra torkans skadeverkningar. Tackolov så blev också höstens skördar goda och köerna till slakterierna har därför minskat.

Vi socialdemokrater vill se ett starkare samhälle och tryggare Sverige. Och i vårt Sverige ställer vi upp för varandra när krisen kommer.

Det var också därför regeringen agerade snabbt och tog fram krispaketet som är anledningen till att vi röstade igenom en ändringsbudget för att ge 460 miljoner kronor i stöd till djurägare inom lantbruket som drabbats av den extrema torkan 2018.

 Den socialdemokratiskt ledda regeringen har också redan aviserat att den kommer att avsätta 760 miljoner till under 2019 för att täcka för konsekvenserna av torkan. Här har Jordbruksverket fått i uppdrag att tillsammans med branschen ta fram förslag på hur dessa kommande medel ska fördelas så rättvist som möjligt.

Det finns ett ordspråk som lyder ”det finns inget ont, som inte har något gott med sig” och i detta fall med torkan så är det goda att den har synliggjort bönderna, det gröna näringslivet och deras stora betydelse för samhället.

Men bränderna och torkan har också gett fokus på miljön och de utmaningar vi står inför, med den globala uppvärmningen som vi måste stoppa.

 Utifrån de klimatförändringar som nu sker måste vi räkna med att vi kan komma att drabbas av liknande kriser framåt. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbetet med att stärka vårt svenska jordbruk på lång sikt.

Vi vill att svensk livsmedelsproduktion ska öka, det ger jobb på landsbygden samtidigt som det stärker hållbar utveckling och producerar mat av bra kvalitet med höga miljö- och djurskyddskrav.

Malin Larsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland