Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskrönika Jasenko Omanovic (S): Samhällsklyftor är socialdemokratins fiende

Nu är det jul igen. En tid då familjer samlas. Förutom allt gott på bordet och allt spännande under julgranen händer det att någon börjar reflektera över året som har gått.

Jag har redan börjat grubbla över 2019, året då Januariavtalet präglade den politiska scenen och gav oss en helt ny politisk karta som gjorde som många fortfarande anser är svår att läsa.

Det finns också saker som har funnits innan januari 2019 och som kvarstår.

I internationella mätningar är Sverige ett land med mycket gott anseende. Ett rikt välfärdsland. Apropå rikt, Sverige är ett land där första och andra generationens miljardärer bara blir fler och fler för varje år som går.

23 dollarmiljardärer finns det i Sverige i dag. Till det kan man lägga till alla vanliga kronmiljardärer. Många av dessa har blivit miljardärer tack vare vårt välfärdssamhälle och de möjligheter det skapar.

Välfärdslandet Sveriges största utmaning ligger inte i att ha fler miljardärer utan att på att vi har en växande grupp som är raka motsatsen till miljardärer. Det är medborgarna som lever på mindre än 60 procent av medianinkomsten i den egna kommunen.

Samhällsklyftor är socialdemokratins fiende. Att bekämpa klyftor är socialdemokratisk ideologi. Och det arbetet påbörjade vi förra mandatperioden. Visst kan man undra om vi inte borde nått längre. Det är en berättigad fråga. Men med tanke på att vi socialdemokrater bara kunnat lägga och få igenom tre egna budgetar under de senaste fem åren – och därtill haft något av en ”polsk riksdag” i riksdagen, är det svårt att se hur vi skulle ha lyckats bättre.

I skrivande stund kom dessutom pressmeddelande från Långtidsutredningen som bekräftar just detta med ökade klyftor i Sverige där de rika dragit iväg. Kapitalinkomsterna för den rikaste procenten svenskar har ökat med över 700 procent!

I gruppen med låga inkomster befinner sig en del av pensionärerna. Socialdemokraterna har bit för bit tagit bort den orättvisa pensionärsskatten, vi har höjt taket i bostadstillägget – men trots det har fortfarande en grupp pensionärer väldigt låga inkomster. Det är inte så mycket att snacka om, här har vi ett jobb at göra! För både dagens och morgondagens pensionärer.

En annan grupp med svaga inkomster är arbetslösa, vars inkomstutveckling ligger på nivå med garantipensionärernas. Dessutom straffas de av extremhöger/konservativa blocket genom att dessa slaktat Arbetsförmedlingens budget för 2019. Sverigedemokraterna vill i sin budget fortsätta avveckla Arbetsförmedlingen genom att dra ner ytterligare tio miljarder år 2020. Det kommer att ge enorma konsekvenser på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har ett viktigt uppdrag och ansvar. De ska ge arbetssökande möjlighet till utbildning på en ort för ett jobb på ett annan ort. De ska skapa möjlighet till en kompetenshöjning både utbildnings- och arbetserfarenhetsmässigt. De ska matcha behoven arbetsgivarna har i dag och prognostisera morgondagens arbetskraftsbehov.

Både arbetsmarknadsutsikter och arbetsmarknadsutbildningar, tillsammans med ökad rörlighet både geografisk och yrkesmässigt, är av stort vikt för nationen Sverige.

När dessa delar av arbetsmarknadspolitiken fungerar bra har de positiv påverkan både på tillväxten, lönebildningen och reporäntan. Ingen kommun eller rekryteringsföretag har haft i uppgift att hantera dessa frågor i Arbetsförmedlingens ställe.

Så nu i juletider får man önska sig något och jag önskar att vi ska ha mindre klyftor i vårt samhälle. Men det är inget en tomte kan göra något åt, inte så länge det saknas en majoritet för det i riksdagen.

Jasenko Omanovic

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland