Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskrönika Jasenko Omanovic (S): Ett högernationalistiskt block har börjat ta form i riksdagen

Vecka 46 var en historisk vecka! En nedröstad statsministerkandidat och en budgetproposition av en övergångsregerings är något som vi inte har skådat tidigare.

Men det finns något annat som börjar se dagens ljus - ett högernationalistiskt block har börjat ta form i Sveriges riksdag.

Jag vet att det finns många moderater och kristdemokrater som inte känner sig bekväma med det som händer nu, jag känner det.

Nationalism som politisk kraft är mycket farlig! Det finns inte ett enda exempel på ett land byggt på en nationalistisk ideologi som har lyckats utveckla sitt samhälle.

Personligen har jag fått men för livet av nationalismen.

När nationalismen kom till Jugoslavien och min forna hemstad Banja Luka sa en del av mina vänner som tillhörde majoriteten att det inte handlade om mig utan om "de andra". Jag var inget problem, men andra som mig var det.

Det blev krig och två år senare fick min mor inte sjukvård för att jag inte gick med i ett krig för nationalismen. Min mor dog. Inte på grund av "de andra".

Jag har förståelse för att inte alla kan se hur nationalismen skulle kunna skada Sverige. Vi är trots allt ett homogent land.

För mig är nationalismen som en skogsbrand. Som de bränder vi hade i värmen och torkan i somras eller de som just nu ödelägger i Kalifornien. Det börjar smått men sprids snabbt utom all kontroll.

Därför är det viktig vad var och en av oss gör. Hur vi uppträder mot varandra. Hur mycket vi anstränger oss att förstå varandras ståndpunkt.

Jag kommer ihåg när jag blev invald i riksdagen för första gången. Vi socialdemokrater hade 35 procent av väljarnas röster, det i särklass största partiet.

Trots det satt vi i opposition utan att egentligen ha makt att påverka något eftersom det fanns tillräckligt många andra partier som gick ihop och bildade en riksdagsmajoritet.

Vi agerade i opposition, precis som vi gör med den demokrati vi har. Det var aldrig en fråga om att försöka gnälla oss till makten, berätta hur elaka de andra var som inte lät oss vara med, eller försöka spela martyr.

I dag har vi ett Europa och en västvärld där det finns fler och fler medborgare som känner globaliseringsångest.

Sverige är ett framgångsrikt land. Men även ett sådant land har sina utmaningar. En del kanske skulle säga att det kosta att ligga på topp. Jag skulle säga att ligga på topp kräver sina investeringar.

Våra utmaningar ligger i arbetsmarknaden. Allt ifrån att se till att folk har kompetens att ta ett första jobb - till att kunna ställa om och orka jobba ett helt arbetsliv. Allas rätt till kunskap är skolans utmaning. Att klara av hela landets behov, urbaniseringen och landsbygder ...

Att investera i alla dessa utmaningar är att förebygga individens ångest inför globaliseringen. Detta är att förebygga nationalism.

Vi i Sverige har lång tradition av internationell handel, av öppenhet men även av generella försäkringssystem. Det i kombination med tydliga politiska framtidsmål kan skapa trygga människor och trygga människor ger ett bra ”brandskydd” mot nationalismen. 

Jasenko Omanovic är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland.