Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsdebatt om ojämlikhet

Annons
Det ska löna sig att arbeta, är högerns ständiga devis. Min motfråga är, varför ska det straffa sig att vara sjuk eller arbetslös? frågade Vänsterns Ulla Andersson, när riksdagens debatt om ojämlikhet inleddes. Vi kan inte bygga en stark samhällsekonomi genom att systematiskt rikta skattesänkningar till de rikaste. Vi har nått en anständighetens gräns, sade hon.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) framhöll att alla har fått det bättre i Sverige.

19 av 33 OECD-länder hade en negativ ekonomisk utveckling mellan 2007 och 2010. De blev fattigare. Samtidigt växte Sveriges ekonomi med tre procent per år. I en del länder har alla fått det så mycket sämre, att statistikens jämlikhet paradoxalt har ökat. I Sverige har alla fått det bättre men inte i samma takt, sade Kristersson.

Socialdemokraternas Ylva Johansson framhöll att klyftorna fortsätter att öka i Sverige och att det framför allt beror på den misslyckade jobbpolitiken.

Den är ett komplett fiasko. Arbetslösheten har ökat, sysselsättningsgraden minskat och ungdomsarbetslösheten ökat. De långtidsarbetslösa har ökat från 24 000 till 70 000, sade hon. Regeringen slänger igen dörren rakt i ansiktet på en hel generation ungdomar, sade hon.

Folkpartiets Carl B Hamilton hävdade att oppositionen har fel när den hävdar att klyftorna ökar i Sverige.

Sådana påståenden saknar grund. Det saknar stöd i etablerade mått och data. Och tillbakavisas dessutom av oberoende forskares undersökningar, sade han.

Han angrep särskilt begreppet "relativ fattigdom".

Det mäter inte fattigdom eller sociala problem. Det är ett mått som visar att den relativa fattigdomen minskade i Grekland 2007 och 2009. Innebar det att Grekland fick det bättre under dessa år? frågade han.

Mer läsning

Annons