Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagen redo stoppa sänkt skatt

Annons

En majoritet med de rödgröna och SD i finansutskottet föreslår nu riksdagen att stoppa regeringens sänkning av den statliga skatten med tre miljarder för högre avlönade från årsskiftet. Debatt och beslut i kammaren sker sannolikt onsdag och/eller torsdag.

Det finns en möjlighet för talmannen att fördröja ärendet genom att vägra ta upp det om han anser att det strider mot riksdagsordningen, men det verkar mindre troligt. Gör han ändå det går ärendet en vända till konstitutionsutskottet och kommer sedan tillbaka.

Eftersom inget av de rödgröna partierna eller Sverigedemokraterna har tänkt backa så verkar regeringen åka på sitt största bakslag i riksdagen sedan valet 2010. För de som tjänar över cirka 36 000 kronor i månaden innebär det att de inte får sänkt statlig skatt vid nyår.

Enligt finansutskottets ordförande, Anna Kinberg Batra (M), är det troligt, men inte bekräftat, att debatten om förslaget äger rum onsdag kväll och att voteringen därmed sker först på torsdag eftermiddag.

Talman Per Westerberg (M) har fortfarande inte uttalat sig om hur han tänker agera när ärendet ska voteras. Tidigare har han sagt att den utredning av rättsläget som han beställt av sina medarbetare kommer att väga tungt. Utredningen rör frågan huruvida riksdagsordningens regler tillåter att en skattesänkning plockas bort efter det att riksdagen har tagit beslut om utgiftsramar och beräknade inkomster. Regeringspartierna har hela hösten hävdat att det inte är tillåtet.

Finansutskottets vice ordförande Fredrik Olovsson (S) väljer att tolka talmannens låga profil som att han inte tänker vägra att ta upp förslaget om att stoppa skattesänkningen till votering.

Jag utgår ifrån att det betyder att han inte tänker hitta på något konstigt i den här frågan.

Olovsson säger att han väntar sig att talmannen ställer proposition som i vilket annat ärende som helst och låter riksdagen rösta om det direkt på torsdag.

Mer läsning

Annons