Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksbanken rör inte räntan

Annons

Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, orörd på rekordlåga 0,25 procent.

Senast reporäntan ändrades var i juli, då räntan sänktes med 0,25 procentenheter.

Återhämtningen i den svenska ekonomin fortsätter. Samtidigt kommer inflationstrycket de närmaste åren att vara lågt, säger riksbankschef Stefan Ingves vid en presskonferens som en sammanfattande kommentar.

Ingves konstaterar att de finansiella marknaderna fungerar allt bättre efter den akuta krisen förra hösten och vintern. Det föranledde banken att denna gång hålla igen på tidigare krisinsatser.

Den här gången fann vi ingen anledning att låna ut till fast ränta, säger Ingves.

Riksbanken lämnar även sin prognos för reporäntan, den så kallade räntebanan, oförändrad. Det innebär att Riksbanken räknar med att reporäntan höjs först under hösten 2010.

Vice riksbankschef Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet att behålla räntan oförändrad. Han ville i stället sänka räntan till noll.

Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak reserverade sig i sin tur mot ränteprognosen. De anser att Riksbanken bör höja reporäntan tidigare än vad räntebanan anger.

Riksbanksdirektionen har skrivit upp BNP-prognosen för 2010 och räknar nu med en tillväxt på 2,7 procent jämfört med 2,5 procent i tillväxt i oktoberprognosen. Samtidigt skrivs tillväxten ned för 2012, från 3,7 till 3,5 procent.

Inflationsförväntningarna skrivs ner. Banken spår en inflation på 0,8 procent nästa år och 3,0 procent 2011. I tidigare prognos bedömdes inflationen hamna på 0,9 respektive 3,3 procent.

Ränteprognosen innebär att reporäntan kommer att ligga på i snitt 0,4 procent fjärde kvartalet 2010. Ett år senare har den höjts till i snitt 2,4 procent för att under fjärde kvartalet 2012 ligga på 4,1 procent.

Det är business as usual från Riksbankens sida. Man är mer optimistisk om tillväxten och mer optimistisk om arbetsmarknaden. Men nollräntan består, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB till TT. Vad vi nu ser är att gummibandet börjar sträckas ut ordentligt från Riksbanken.

SEB-ekonomerna räknar med att Riksbanken börjar höja räntan i april.

Dagens räntebesked låg i linje med Swedbanks förväntningar, enligt bankens analyschef för räntor och valuta Cecilia Skingsley.

Vi trodde att de skulle revidera upp tillväxtutsikterna men hålla kvar reporäntebanan. Det har inte hänt tillräckligt mycket förbättringar i bilden för att de skulle börja tidigarelägga räntehöjningar, säger hon. Det finns ju en del andra banker som tycker att de borde lägga en reporäntebana som innebär tidigare höjningar. Men vi ser inte det konjunkturförloppet framför oss. Vi ser en ganska långsam återhämtning med väldigt lågt inflationstryck. Och då har Riksbanken inte bråttom.