Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riks 90 får ny sträckning förbi Kyrkdal

Sju och en halv kilometer helt ny väg ska byggas i skogen mellan Hållsätter och Hällsjö norr om Bollstabruk. Resterande cirka fyra kilometer befintlig vägsträcka får en omfattande upprustning. Totalt satsas 110 miljoner kronor i projektet.

Efter en längre tids utredning togs på tisdagen det av många efterlängtade beslutet om vägbygget. Tre huvudaltermativ har utretts.

- Vi har tittat på bu och bä för att hitta det bästa alternativet och valde att satsa på en nydragning och då det övre alternativet, berättar Benny Ersson som är Vägverkets projektledare.

Det alternativ som valdes är också det dyraste. Kostnaden är beräknad till 110 miljoner kronor. Den nya vägen ska gå från Hållsätter förbi Kyrkdal till Hällsjö, några hundra meter väster om den befintliga sträckningen.

Många har varit oroliga för att den vägsträcka som ersätts ska bli enskild väg.

- Så blir det inte utan vi tar ansvar för den vägsträckan. Och inte nog med det. Vi kommer att göra en ordentlig upprustning av den sträckan redan i sommar.

Upprustningen ska vara klar i höst och kostar mellan sju och nio miljoner kronor.

- På resterande del från cirka 900 meter norr om korsningen i Svedje, där Banverket bygger ny väg i sommar, till Hållsätter gör vi endast mindre åtgärder i år, berättar Benny Ersson.

Inom någon vecka ska upphandlingen av projektet påbörjas. Om drygt två år ska allting vara klart.


Läs mer i Tidningen Ångermanland.

STEN ENGBLOM
070-320 49 70