Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikard Wolff har avlidit – mångsidigheten som signum

Rikard Wolff har avlidit, bekräftar hans agent för Nöjesbladet. Rikard Wolff blev 59 år.

– En helt fantastisk skådespelare, säger kollegan Eva Rydberg.

”I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”, kan man läsa i ett inlägg på artistens Instagram.

I december ses han i "Jakten på tidskristallen", årets julkalender i SVT. Eva Rydberg spelar huvudrollen och inspelningarna var första gången hon arbetade med Rikard Wolff.

- Jag blev väldigt ledsen att höra att Rikard inte klarade det. Man hoppades på det bästa, men han var väldigt illa däran när vi spelade in, men han klagade aldrig, säger Eva Rydberg till Sveriges Radios Ekot.

- Han hade en sådan underbar röst att man nästan glömde bort sina egna repliker när han pratade. En helt fantastisk skådespelare och jag tycker att det är jättesorglig det hela.

Rikard Wolff kämpade i flera år mot den kroniska sjukdomen lungemfysem, som gjorde att han hade svårt att andas. Förra veckan berättade han på Instagram att han varit inlagd på sjukhus sedan augusti och under hösten har han därför tvingades ställa in flera av sina planerade uppdrag.

Rollen som Zac i Colin Nutleys succéfilm ”Änglagård” blev Wolffs genombrott för den riktigt stora publiken 1992. Men hans karriär som skådespelare startade långt tidigare.

Wolffs titelroll i examensproduktionen "Mefisto" blev mycket uppmärksammad

Han började arbeta tillsammans med regissören Rickard Günther redan på Teaterhögskolan i Malmö i slutet av 80-talet, och Wolffs titelroll i examensproduktionen "Mefisto" blev mycket uppmärksammad. Genom åren arbetade Wolff på en lång rad av landets scener, såsom Dramaten, Stockholms och Göteborgs stadsteatrar, Vasateatern, Galeasen och Riksteatern.

Han samarbetade också ofta med regissören Suzanne Osten, och filmdebuten skedde i just hennes film "Livsfarlig film" 1988. Rollen som poeten Paul Andersson i tv-serien "Apelsinmannen" 1990 blev språngbrädan som sedan ledde fram till det "Änglagård" och det långa samarbetet med Colin Nutley.

Han gjorde en lång rad musikaliska turnéer i hela landet

Just mångsidigheten, att arbeta med såväl teater som film och tv, var kanske Wolffs främsta signum. Men även musiken hade en stor plats på hans cv och förstärkte bilden av hans versatila karriär. Han gjorde en lång rad musikaliska turnéer i hela landet, och den franska chansonen låg honom oerhört varmt om hjärtat. Han gjorde älskade tolkningar av Edith Piaf, Jaques Brel och Barbara, men också av Karl Gerhard och Maria Callas.

2001 fick han en Grammis

Wolff skrev även egen musik och spelade in en rad egna skivor. 2001 fick han en Grammis för "Min allra största kärlek", och fyra år senare släpptes ett av hans mest populära album: "Pojken på månen". 2013 tävlade han i Melodifestivalen, med det Tomas Andersson Wij-skrivna bidraget "En förlorad sommar".

Så vilket ben stod då Wolff helst på - musikens, teaterns, tv:ns eller filmens? Allihop, svarade han i en intervju 2010.

”Jag föredrar att göra allt. Jag tycker om att göra musik, jag tycker om att göra teater, jag tycker om att göra film. Jag har gjort allra mest teater, en hel del musik och lite film kan man säga”, sade han då till sajten Moviezine.

Han ville sjunga en sång som handlade om hans liv.

Tomas Andersson Wij skrev låten "En förlorad sommar" som Rikard Wolff tävlade med i Melodifestivalen 2013.

– Jag uppfattade det som att han inte letade efter en stor hitsingel, utan han ville sjunga en sång som handlade om hans liv. Då läste jag hans självbiografi som precis hade kommit ut, skrev låten ”En förlorad sommar” och producerade den åt honom, säger Tomas Andersson Wij och fortsätter:

– Redan då var han väldigt märkt av sin sjukdom, han hade svårt att sjunga för hans andning plågade honom så mycket. Men det blev å andra sidan någonting väldigt skört och fint i den inspelningen, på grund av det. För att vi inte försökte maskera det.

Vila i frid fine kompis.

Många kollegor vänder sig nu till sociala medier för att uttrycka sin sorg efter beskedet.

"Alldeles för tidigt, vila i frid fine kompis, tack för dina vänliga ord, ditt stora hjärta och ditt sätt att nå ut", skriver komikern Özz Nujen på Twitter.

"Det blir så tomt, så tomt på svenska scener nu. Vila i frid, käraste Rikard Wolff. Och tack för allt du gav. På scen och utanför", twittrar journalisten och författaren Johan Hilton.

Fakta Rikard Wolff

Född: 1958 i Farsta.

Bakgrund: Flyttade som tioåring till Karlstad. 1978 började han på Skara skolscen och gjorde sin professionella debut som skådespelare i teatergruppen Vågspel i Södertälje. 1980_1982 jobbade han på Hilda Hellwigs Teater Aurora. 1984_1987 gick han Teaterhögskolan i Malmö och arbetade tillsammans med regissören Rickard Günther i examensproduktionen "Mefisto".

Andra samarbeten: Arbetade återkommande med Suzanne Osten, bland annat i "Affären Danton" och i filmen "Livsfarlig film". 1992 kom filmen "Änglagård", som utgjorde startpunkten för ett långt samarbete med Colin Nutley.

Kända roller i urval: Poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-serien "Apelsinmannen", Zac i "Änglagård"-filmerna, Antonio Salieri i "Amadeus" med Riksteatern 1994 och Stockholms stadsteater 2005, konferencieren i Colin Nutleys uppsättning av "Cabaret" på Stockholms stadsteater, 2008.

Musik: Skrev egen musik och spelade in flera skivor. Fick en Grammis 2001 för "Min allra första kärlek". Deltog i Melodifestivalen 2013 med låten "En förlorad sommar". Skulle ha turnerat med Riksteatern med "Den sista föreställningen _ Wolff sjunger Brel", men turnén fick ställas in på grund av hans sjukdom.

2011 kom självbiografin "Rikitikitavi – en folkhemsberättelse".

(TT)