Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridning - farligaste sporten

Hästar och ridning är en av Sveriges populäraste sporter.
Det är också en av de farligaste.
Näst efter fotboll är ridningen den sport som orsakar flest skador.
– Med rätt utrustning och bättre kunskap skulle många olyckor undvikas, säger Caroline Lagerhjelm, ridlärare på Härnösands ridskola.

Ridning är ett populärt fritidsintresse som engagerar en halv miljon människor i Sverige. Det är också den sport i Sverige där de allvarligaste olyckorna sker.

Runt 13 000 människor skadas årligen under ridning eller annan hästhantering. Värst drabbade är flickor i åldern 10–19 år. Och de allra flesta skador, tre av fyra, sker då ryttaren faller av hästen.

På Härnösands ridskola i Vagnsta rider i snitt 250 barn och vuxna varje vecka. Tillbud är inte ovanliga. De flesta lindriga och slutar med ett blåmärke och någon dags vila från ridsporten. Men det har också hänt att fall resulterat i benbrott, berättar Sara Näslund, en av flera ridlärare.

– De flesta olyckor är svåra att förutse och orsakas av att hästen blir rädd, säger hon. Ofta beror det på en missuppfattning i kommunikation mellan häst och ryttare.

Kunskap om hästens beteende är A och O, betonar Caroline Lagerhjelm. Det första nya ridskoleelever får lära sig är hur hästarna fungerar som individer.

– Ryttaren behöver bli medveten om hästens rädsloreaktioner, hur man påverkar hästen och tyder deras signaler. Smyg dig exempelvis aldrig på en häst i spiltan eller boxen, råder hon.

På ridskolan tummar man inte på säkerheten. Därför får alla nya elever börja med teori innan man ens börjar bekanta sig med hästen.

– Är du rädd känner hästen av det direkt och blir otrygg. Det viktigaste som ryttare är att man lär sig grunderna och är avslappnad, då minskar man risken för olyckor, säger Caroline.

Ändå inträffar det ibland att hästen reagerar oförutsett och skenar iväg. Även duktiga och erfarna ryttare faller av hästen och skadar sig.

– Hästen gör lite som den vill ibland och stannar gärna hastigt, när man minst anar det, säger Caroline.

Händer det att du själv blir rädd någon gång?

– Ja, om jag rider ensam i skogen och möter en hund kan det bli jobbigt. Då brukar jag stanna hästen och hoppas att det inte blir någon reaktion.

Eftersom många ridolyckor beror på dålig utrustning och okunskap om hästens beteende kan man komma långt med förebyggande åtgärder, resonerar Konsumentverket som därför tagit fram ett brett informationsmaterial.

Här finns en bland annat en guide till personlig skyddsutrustning, både i stallet och till häst. För dem som erbjuder utbildning, turridning eller inackordering finns en vägledning till systematiskt säkerhetsarbete. Och för barn, unga och ovana finns en introduktion om hästens signaler - tanken är att de med kunskap om exempelvis hästens flock- och flyktinstinkt ska kunna umgås med hästar på ett säkert sätt.

Sara Näslund betonar att det är obligatoriskt med skyddsväst upp till 18 års ålder vid tävling.

– Det är ett bra skydd för ryggraden vid fall, säger hon.