Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richardsson siktar högt igen

Annons

Favoritdistansen, 15 kilometer klassiskt, väntar i dagens världscup i längdskidor.

Och Daniel Richardsson siktar återigen högt, bara några månader efter den tragiska olyckan som höll på att ända hans karriär.

I mitten av juli miste Daniel Richardsson en nära anhörig i en trafikolycka och skadades själv allvarligt. Men den gänglige hälsingen fanns mot alla odds med när världscupen drog i gång förra helgen.

Skidåkningen har bidragit till att Richardsson tagit sig tillbaka även psykiskt.

Ja, så har det varit, säger han i hotellfoajén i Lillehammer inför helgens världscuptävlingar. Det är bra att komma tillbaka till vardagen, till det man brukar göra. Det blir en slags bearbetning, man får tänka på något annat. Man måste på något sätt gå vidare, då har skidåkningen varit ett bra sätt att skingra tankarna. Vid sidan om träningen är det skönare att inte vara själv hela tiden. Man får andra perspektiv efter det som hänt, avdramatiserar resultat och så. Samtidigt är skidåkningen mitt arbete och intresse.

De mentala ärren kommer att sitta kvar för alltid. Rent fysiskt har Daniel Richardsson dock gjort en remarkabel höstresa. Vid olyckan blev kroppens hela högersida illa tilltygad. Sjukjournalen var diger läsning. Axeln fick en smäll, brutna revben, söndertrasat lår, samt ett knä med avslitet främre korsband och skador på yttre ledbandet och menisken.

Richardsson ville till ett OS till. Då var operation av korsbandet inget alternativ för 31-åringen.

Jag hade inget val. Men i början gick det inte att röra hela benet. Det känns att det varit instabilt, det viker sig ibland. Jag måste köra styrke- och rehabträning och träna upp musklerna omkring knäet.

I stället för rullskidor blev det till en början testcykel, kajakpaddling, simning och styrketräning.

Från oktober har jag kunnat träna på bra. Det går inte lika bra i fristil än, och jag har fått skjuta på målen. Det är i OS jag ska vara som bäst, säger han.

Där är 15 kilometer klassiskt, femmilen och stafetten de stora målen. Med medalj i sikte.

Jag åker inte till OS för att delta. Målet är samma nu som innan olyckan. Jag kommer bli bättre, jag har fått skynda på träningen väldigt och ligger fortfarande efter lite tempomässigt. Jag känner att jag har kapacitet, det gäller att få tävlingar. Jag skulle bli väldigt nöjd om jag är topp tio i morgon.

Den förhoppningen har inte Johan Olsson. Den nyblivne bragdmedaljören gör säsongsdebut efter en efterhängsen infektion och ligger synnerligen lågt.

Det blir mer som ett test, för att se vilken plan jag ska ha därefter, säger han.

Mer läsning

Annons