Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RF hotar dra in gymnastikpengar

Annons

Riksidrottsförbundet hotar med att dra in elitstödet till Gymnastikförbundet efter rapporten om missförhållanden i landslagsgrupperna.

RF:s ordförande Mattsson-Weijber säger till TT att RF håller inne elitstödet till den artistiska gymnastiken tills Gymnastikförbundet presenterat en åtgärdsplan "där man ser att det är kraftfulla åtgärder som kommer åt problemet."

Det är Gymnastikförbundet införstått med. Vi tycker båda att det är helt orimligt att det går ut elitstöd till verksamheten som den ser ut i dag, säger hon.

RF-ordföranden kan inte säga exakt hur mycket pengar det rör sig om, men hela elitstödet till förbundet för 2011 var 850 000 kronor.

Eftersom det enbart rör artistisk gymnastik så är det inte ens hälften av den summan.

Gymnastikförbundet har tagit ett första steg i arbetet med att förändra ledarkulturen genom beslut om bland annat en medicinsk kartläggning och med värdegrundsarbetet. Men Mattsson-Weijber tror att det kommer att ta ett tag till dess att ett helt åtgärdspaket är klart och RF-pengarna kommer att betalas ut.

Det kommer att ta ett tag att vända kulturen. Centralt i arbetet kommer att vara att utbilda ledare och tränare och jobba med värdegrundsarbetet. Det här underlättar ju inte. Snarare tvärtom, säger förbundskaptenen Agneta Göthberg.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) startade för 1,5 år sedan ett elitprojekt tillsammans med gymnastikförbundet mot OS i Rio de Janeiro 2016. Tio flickor, fem av dem blott 12 år gamla när projektet startade, får resurser att träna mer i Eskilstuna GF. SOK satsar knappt en miljon kronor per år i projektet.

SOK-ordföranden Stefan Lindeberg säger till TT att man lade stor vikt vid vilka stödsystem som behövs vad gäller kost, hälsa och medicin när projektet startade och att man gör årliga uppföljningar.

Vi är inne i den uppföljningen just nu och har identifierat behov av förstärkningar vad gäller kostrådgivning och medicinsk support. Till det kommer också det som sägs i utredningen. Finns det en jargong eller attityd som inte är bra så måste den bort, annars strider den mot hela idén av satsningen, säger Lindeberg.

SOK kommer inte att hålla inne med några pengar.

De här tjejerna älskar gymnastik, de kommer inte sluta träna för att man håller inne pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket, säger han.

Den forskningsrapport som professor Jonas Stier presenterade visade bland annat att delar i verksamheten går emot FN:s barnkonvention.

Mer läsning

Annons