Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna är kritiska: Dålig kontroll av föreningsbidrag

Kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsviks kommun får kritik i en revisionsrapport angående hanteringen av föreningsbidrag.
Kontrollen är för dålig enligt revisorerna.

Föreningsbyrån kallas den avdelning på kultur- och fritidsavdelningen som har hand om bidrag till föreningar. Totalt delas nära 52 miljoner om året ut till föreningsverksamheter, lokaler och anläggningar.

Revisionens syfte har enkelt uttryckt varit att bedöma Föreningsbyråns rutiner för beslut om och kontroller av föreningsbidragen.

Kritik riktas mot flertalet områden i hanteringen av bidragen.

Läs också: Folkets Hus-förening får över en miljon av kommunen – år efter år trots avtalsbrott

Framför allt handlar det om dålig kontroll av att bidragen faktiskt används enligt ansökningarna. Enligt intervjuade handläggare genomförs besök hos föreningarna som beviljats bidrag men att det saknas ett systematiskt sätt för detta. Det finns heller inga tydliga krav för hur föreningar som fått bidrag ska återrapportera till Föreningsbyrån.

Ann-Britt Åström, fritidsintendent på Föreningsbyrån, säger att man följer den bidragsnorm som tagits fram.

– Bidragsnormen kom till för att förenkla för föreningarna. Den bygger på samförstånd, dialog och möjlighet för kommunen att göra revision.

Vad tycker du om revisionsrapporten?

– Jag tycker det är bra att man granskar det vi håller på med, det ska inte vara någon hemlig klubb. Det är stora områden vi jobbar med och det kanske saknas rutiner i vissa fall.

Att genomföra kontroll av till exempel sammankomstbidrag skulle innebära en stor kostnad menar Ann-Britt Åström.

– Enda sättet för oss att kontrollera sammankomstbidrag är att åka ut och se om de verkligen är på plats, och det tror jag ingen vill betala.

Tycker du att det nuvarande arbetssättet fungerar?

– Jag tycker det fungerar bra, men det behövs en kartläggning. Vårt problem har varit att det inte är tydligt uttalat från nuvarande nämnd vad som förväntas av oss handläggare när det gäller utvärdering och uppföljning.

Läs också: Nye ordföranden: "Det var ingen ordning tidigare"

Vid bidrag som ges till studieförbund så beräknas dessa på uppgifter som inte Föreningsbyrån kontrollerar, utan uppgifterna förutsätts vara korrekta. Bidraget beräknas bland annat på ett genomsnitt av totalt utbetalt kommunbidrag de senaste två åren.

– Vi har regelbundna träffar med både föreningar och studieförbund. Vi har även system som indikerar om något avviker från föregående år, och då kontrollerar vi givetvis det, säger Ann-Britt Åström.

Slutsatsen revisorerna har dragit är att resursbrist är en återkommande faktor och att det kan orsaka att rutiner och riktlinjer inte kan följas fullt ut.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.