Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retrokök i släktgård

Lillemor Melander utanför Bredbyn gillar återvinning, och hon gillar förändringar. En dag fann hon sig själv med att tapetsera en vägg i köket med tidningar från 1930-talet.

Det började med att dottern blev glutenallergiker. Lillemor ville då göra en hörna av köket i den gamla släktgården från 1880-talet helt glutenfri. Hon ritade upp en vägghylla som hennes far fick i uppdrag att snickra ihop. När den var på plats tänkte hon att det skulle vara snyggt med en rolig bakgrund.

– Jag kom på att jag hade en bunt tidningar från 30-talet som jag hittat på loppis, så jag kletade på tapetklister och sedan på med lite tidningssidor jag valde ut.

Hennes man är inte speciellt intresserad av inredning men en kväll när de satt i köket tittade han på hyllan och sa "borde vi inte tapetsera hela väggen med tidningar"?

Sagt och gjort, mer tapetklister klappades på tidningarna och sedan täckte man hela ena väggen i det stora rummet med dem.

– Vi hade vinröda väggar i köket, men när vi hade tapetserat med tidningarna tänkte jag att det går inte, vi måste ha vitt. Så dagen efter åkte jag in och köpte vitfärg för att måla resten av köket.

Tidningarna är från 30- och -50-talet och hittades på loppis, de valde ut sidorna som hade intressanta eller roliga annonser eller artiklar.

– Jag har alltid miljoner idéer, säger Lillemor som har en egen liten pysselhörna i garaget där såväl smycken som möbler växer fram.

Jag köper nog aldrig saker, jag gör dem, smycken också. Jag har aldrig svetsat förut men ville prova, och mitt första projekt blev en stor taklampa, säger Lillemor och visar upp den stora smideslampan gjord av ett hjul hon hittat på loppis.

– Återvinning är min grej, jag kan bläddra i en Ikea-katalog utan att hitta något men får jag gå på loppis så hittar jag hur mycket som helst.

Lillemor vet aldrig när hennes nästa projekt kommer, hon planerar dem inte utan menar att allt hon gör i hemmet är helt och hållet impulsbaserat.