Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangsjuka var troligtvis inte matförgiftning

För en tid sedan tvingades en restaurang i Kramfors kommun att stänga en vecka. Detta sedan 25 personer, däribland halva personalen, blivit magsjuka under helgen.

Men mycket tyder nu på att det inte handlade om matförgiftning i egentlig mening.

- Vi har haft kontakter med smittskyddsenheten i Sundsvall och där misstänker man att det istället handlar om så kallade calicivirus, alltså virus som orsakar vinterkräksjuka, säger Märit Löfgren, på miljö- och byggkontoret i Kramfors.

Dessa virus kan smitta både direkt mellan personer eller via vatten eller mat.

Hon säger man ändå tagit avföringsprov på personalen för att se om den på något sätt bidragit till smittan. Dessutom påpekar hon att man från företagets sida agerade snabbt och korrekt när man upptäckte vad som var på gång.

- De bokade genast av alla engagemang och stängde verksamheten. Dessutom kontaktades Anticimex för provtagning och kommunen fick också veta vad som hänt. Det är precis så man ska hantera problemet om det uppstår.

Riktigt säkra på orsaken till smittan är man dock ännu inte eftersom alla provsvar inte hunnit komma. Restaurangen har fått tillstånd att öppna igen.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92