Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandra i hisnande Bad Gastein

/
 • Att vandra i de österrikiska Alperna kan vara en rent meditativ upplevelse.  Foto: Martin Luminar/Shutterstock.com
 • Hängbro vid Stubnerkogel i Bad Gastein.  Foto: Martin Luminar/Shutterstock.com
 • Det finns vandringsleder i alla svårighetsgrader.  Foto: Volker Rauch/Shutterstock.com
 • Frodiga ängar och porlande bäckar är ingen ovanlig syn i de här trakterna.  Foto: mRGB/Shutterstock.com
 • Gunnar Andersson i Bad Gastein med berget Stubnerkogel i bakgrunden.  Foto: Gunnar Andersson
 • Gunnar Andersson.  Foto: Gunnar Andersson

En enkel promenad på en timme eller långvandring med fäbodövernattning. I österrikiska Bad Gastein kan man hitta vandringar för alla smaker.

Annons

– I början går man och längtar efter att sluta tänka. Och så blir det också efter ett tag.

För friluftsskribenten och vandringsentusiasten Gunnar Andersson är vandring närmast en meditativ aktivitet. Och det är lätt att förstå varför. Att vandra i Alperna kräver inte bara kondition utan också djup koncentration. Särskilt när leden övergår i ett komplicerat klätterpass.

– Det är en blandning av svårighetsgrader. Från helt plant till nära döden-upplevelser. På de avancerade lederna är övergången från vandring till bergklättring ganska luddig, säger han.

Gunnar Andersson vet vad han talar om. I sin nya bok "Bad Gastein" guidar han till hela 37 vandringsturer man kan göra i de österrikiska Alperna. Bad Gastein-området, som är väldigt populärt bland Skandinaver, kännetecknas av sina otroliga höjdskillnader och därmed stora variationer i naturupplevelser. Här finns vandringsleder som ligger på allt från 663 meter över havet till hisnande 3 123 meter över havet och här får man uppleva både frodiga fäbodängar och iskalla glaciärer.

Fäbodkulturen är fortfarande i full gång i området, och det finns ofta möjlighet att övernatta i fäbodarna om man vill det.

– Övernattningen är ofta en madrass på golvet. Väldigt charmigt!

Just på grund av mångsidigheten riktar sig boken till såväl den erfarne vandraren som till nybörjaren. Gunnar Andersson tipsar om allt från enkla promenader till riktiga bergsbestigningar. Han ger också gott om handfasta tips, som man gör klokt i att titta närmare på. Som till exempel hur vandringsleder och skyltning fungerar och viktiga punkter att bocka av innan man ger sig i väg. Säkerheten är viktig. Ett vanligt misstag är också att inte ta valet av skor på allvar.

– Bra skor är avgörande. Riktiga vandringskängor ska det vara. I Österrike vägrar guiderna ta med en upp om man kommer i gymnastikskor. Det är nämligen dessa vandrare man får plocka ned från berget sedan, för att sådana skor är instabila och folk gör illa sig, säger Gunnar Andersson.

Man ska också se upp med sin självbild.

– De flesta svenskar är rätt ovana vandrare. Vi tror oss vara ett naturnära folk när vi egentligen är väldigt urbana.

Mer läsning

Annons