Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resning för Quick

Annons

Svea hovrätt beviljar seriemördaren Thomas Quick resning i målet om ett turistmord i Dalarna 1988. Beslutet betyder att rättegången ska hållas på nytt. Det sker i Falu tingsrätt.

Thomas Quick är dömd i sex rättegångar för att ha mördat åtta personer. Han har dessutom i polisförhör erkänt långt över 20 mord, som han säger sig ha begått i Sverige, Norge och Finland.

I flera tv-program av SVT-journalisten Hannes Råstam har Quick det senaste året tagit tillbaka samtliga erkännanden.

Resningsansökan avser mordet på den israeliske turisten Yenon Levi, som hittades död på en skogsväg i Rörshyttan i Dalarna 1988.

Hovrätten konstaterar att det material som Quick lagt fram är sådant att det väcker tvivel om att hans skuld till det brott han dömts för. Hovrätten anser att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om ansvar för brottet och beviljar resning.

Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll säger att beslutet att bevilja resning var svårt att ta.

Det är ett omfattande material och det var mycket att sätta sig in i. I grunden har vi en princip om att domar som vunnit laga kraft ska stå fast. Det här är ett speciellt fall som ingen varit med om tidigare, säger Wersäll till TT.

Han framhåller att den tingsrättsdom som resningen gäller enbart bygger på Quicks erkännande.

Det fanns ingen stödbevisning. Det har kommit fram så mycket i resningsansökan som påverkar tillförlitligheten av uppgifterna. Vi tycker därför att det är rimligt att frågan om Quicks skuld prövas på nytt, fortsätter han.

Som en särskild omständighet nämner Fredrik Wersäll de uppgifter Quick lämnat i själva berättelsen av hur mordet gick till.

Vi sätter här flera frågetecken kring det underlag som tingsrätten hade för att fatta sitt beslut. Vi anser inte att domen var felaktig men det fanns så mycket i bakgrunden i utredningen som inte kom fram under rättegången i tingsrätten, säger Fredrik Wersäll.

Han betonar att tingsrättens dom var riktig mot bakgrund av den bevisning som då lades fram i rättegången.

Det är inte detta vi har prövat utan frågan om de nya omständigheterna ska leda till att skuldfrågan prövas igen, säger han.

Quick, som har bytt namn och nu heter Sture Bergwall, har aviserat att han kommer att söka resning för samtliga mord.

Enligt Quicks advokat Thomas Olsson är fler resningsansökningar är på väg.

Nummer två är i princip klar och gäller Therese Johannesen, säger han.

Den 9-åriga norska flickan försvann 1988 och Quick dömdes för mordet 10 år senare. Flickans kropp har dock aldrig påträffats.-Men varje ärende måste prövas på sina egna meriter och det går inte att luta sig mot tidigare avgöranden. Arbetet blir lika omfattande varje gång. Det tar 3-4 månader att få ihop en resningsansökan, säger Thomas Olsson som anser att dagens beslut är det första steget på vägen till upprättelse för Quick.

Det här torde kunna ses som historiens största rättsskandal, säger Thomas Olsson.

Enligt hovrättspresidenten Fredrik Wersäll betyder dagens beslut om resning inte att domstolen i något avseende tagit hänsyn till kommande resningsansökningar.