Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resenärerna missnöjda med SJ

SJ:s kunder är mycket missnöjda.

Resenärerna ger SJ underbetyg både för punktlighet och service.

I år får SJ betyget 55,6 (av 100 möjliga), vilket är mycket lågt, skriver Svenskt Kvalitetsindex (SKI) i den senaste mätningen man gjort om persontransporter och där man jämfört branscherna flyg, tåg, långfärdsbuss och taxi.

SJ har tappat åtta enheter jämfört med förra året, då företaget hamnade på värdet 63,1.

Det är förstås ett jättetråkigt resultat för oss, och det är en undersökning som vi tar på fullt allvar, säger SJ:s presschef Dag Rosander om bolagets dåliga betyg i SKI:s undersökning.

Han säger sig vara "något förvånad" över resultatet eftersom punktligheten förbättrats och SJ:s egna kundundersökningar visar på en uppåtgående tendens.

Även tågbranschen som helhet får ett svagt betyg, under 60, vilket är "en kraftig signal om att kunderna är rejält missnöjda", skriver SKI i ett pressmeddelande.

SAS, som förbättrade sitt betyg kraftigt förra året med fyra enheter upp till 64,5, sjunker i år tillbaka till tidigare nivåer, 61,2. Skyways får också svagt värde, 60,9. Bland flygbolagen är det i stället Malmö Aviation och Sverigeflyg (där bland annat varumärkena Gotlandsflyg, Sundsvallsflyg och Kalmarflyg med flera ingår) som får klart högre kundnöjdhetsbetyg, 70,2 respektive 69,4.

Även bussbranschen har svårt att övertyga sina kunder och backar i nöjdhetsligan. Swebus Express backar från betyget 70,2 förra året till 63,7 i år. Gruppen "andra bussbolag", där bland annat olika länstrafikbolag ingår, förlorar i kundnöjdhet från 73,9 till 65,0

Svenskt Kvalitetsindex gör sedan 1989 regelbundna mätningar av kundnöjdhet och kvalitetsutveckling inom ett 50-tal branscher. Studien av persontransporter omfattar drygt 3 100 intervjuer med privatpersoner gjorde under perioden 27 oktober och 24 november.