Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reseleframgångar i nordisk legotävling

Resele skolas lag Resele Hoppetossar skördade många framgångar i helgens skandinaviska final i legotävlingen First Lego League i nordnorska Bodö. Reselelaget kom på plats 37 i finalomgången och tillhörde toppskiktet bland de tio-talet svenska lagen.

Annons

I lördagens final i Bodö deltog 52 lag från Norge, Danmark, Färöarna och Sverige. Över 500 ungdomar som tävlade i allt från marknadsföring och forskning kring naturkatastrofer till teknik, samarbete och – kanske framförallt – tuffa matcher i en stor legorobotturnering.

De nordligaste länen i Sverige representerades av lag Resele Hoppetossar från Sollefteå kommun. Resele Hoppetossar, som består av klass 4-6 på Resele skola, vann tidigare i höst länsfinalen på Technichus i Härnösand och hade temat översvämningar i sin medverkan i den skandinaviska finalen.

– Översvämningar är något som vi själva har varit med om i Ångermanälven hemma i Resele och något som påverkar många över hela världen. Därför hade vi det som tema både i vår utställningsmonter, i våra presentationer och i det forskningsprojekt vi gjort i First Lego League, berättar Juhani Ahokas Löfgren från lag Resele Hoppetossar.

First Lego League har under hösten arrangerats med deltävlingar runt om i Skandinavien med över 14.000 deltagande ungdomar i åldrarna 10-16 år och sammanlagt över 850 lag. Av dessa kvalificerade sig 52 lag till helgens finaltävlingar i Bodö varav ett tio-tal från Sverige.

I den avgörande finalomgången i den stora sporthallen Spektrum i Bodö placerade sig Reselelaget på en hedrande 37:e plats, och tillhörde toppskiktet bland de medverkande svenska lagen.

– Vi får vara jättenöjda med vår insats och ungdomarna i laget gjorde otroligt bra ifrån sig, både i legorobotmatcherna och i sina olika presentationer, berömmer lagledaren och föräldern Cecilia Hammar Wijkmark.