Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resan från man till kvinna

"Du vet väl att du är pojke. Pojkar tycker inte om att ha klänning även om de bara är fyra år. Gå och byt om!"
Pappas stränga röst ekar i högtalarna.
I Thuleteatern är det dödstyst.

Han heter Martin men vill heta Malin. Han vill vara en prinsessa med guldlockar och önskar hett att han fick vara flicka. Men han är Martin, och blir ganska snart mobbad. Regnbågsveckans kanske starkaste inslag ägde rum på Thuleteatern i går kväll där skådespelaren Aleksa Lundberg spelade föreställningen om sitt liv.

I sin enmansshow spelar hon olika roller och i dem vill hon illustrera de könsstereotypa attityder hon mött. Självutlämnande och nästan helt utan rekvisita berättar hon om vägen från man till kvinna. Hur Martin till slut blir Amanda. Men där problemen inte tar slut för det. Där heteronormen hänger som ett blött täcke över tillvaron och tvingar henne att hela tiden tänka på hur man ska se ut och bete sig som kvinna. Amanda försöker finna sig i den nya situationen och tampas med omvärldens oförståelse, fördomar och rädsla.

Pjäsen "Infestus" var inte tungsint. Humorn fanns utan klämkäckhet, och den avslutande sångtextraden "Make your own kind of music" får följa med oss hem och bli ett sista hoppfullt slutord.