Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Republikansk ilska över fångbeslut

President Barack Obamas planer på att överföra terrormisstänkta fångar från Guatanamo i Kuba till ett fängelse i lilla Thomsom, Illinois, har fått republikanska kongressmän att gå i taket.

Genom att flytta kända terrorister till amerikansk mark sätter Obama-regeringen internationell pr före den allmänna säkerheten, säger Mike Pence som företräder Indiana i representanthuset. Hur kan vi bli säkrare av att Guantanamo Bay stängs? Hur blir våra familjer säkrare av att över 70 kända terrorister placeras i en anläggning i mitt älskade hjärtland?

John Boehner, republikansk gruppledare i representanthuset, säger sig inte vilja anslå ett enda öre till att flytta de berörda fångarna till USA.

Knappt ett 100-tal

I tisdags meddelade regeringen att federala myndigheter ska överta ett åtta år gammalt fängelse, Thomson Correctional Center nio mil väster om Chicago, från delstaten Illinois. Obama lovade när han i januari tillträdde som president att Guantanamo skulle stängas inom ett år, en tidsplan som är på väg att spricka.

I dag finns drygt 200 fångar kvar i fånglägret på den amerikanska militärbasen. Enligt försvarsminister Robert Gates ska 116 av dem antingen friges eller skickas till sina hemländer.

Kvar blir då färre än 100 män, bland dem några som ska ställas inför militär eller civil domstol och andra som förblir inlåsta på obestämd tid. De sistnämnda anses alltför farliga att frige men kan inte rannsakas då bevisen mot dem är så svaga.

McCain: Ingen plan

I senaten var även republikaner som vill att Guantanamolägret stängs skeptiska till beslutet. John McCain, Obamas rival i presidentvalskampen, sade sig stödja en "säker och juridiskt korrekt" stängning av Guantanamo.

Regeringen har ännu inte kungjort någon plan för detta, och jag tycker inte vi ska ta några fångar till USA förrän en sådan plan förelagts amerikanska folket och godkänts av kongressen, förklarade McCain.

Regeringen tycks ha förutsett kritiken. I beslutet, undertecknat av utrikesminister Hillary Clinton och försvarsminister Gates, understryks att "presidenten har inte för avsikt att frige några fångar i USA".