Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Representanthuset mot Obamacare

Annons

Representanthuset i USA:s kongress har röstat för ett förslag att stoppa finansieringen av sjukförsäkringsreformen, kallad Obamacare, som drivits igenom av president Barack Obama.

Republikanerna, som är i majoritet i representanthuset, väljer därmed att ta strid om Obamas omfattande reform.

Samtidigt röstade representanthuset för att förlänga en tidsfrist för USA:s myndigheter att hålla öppet fram till 15 december, även om kongressen inte kan enas om en budget till slutdatumet den första oktober, rapporterar Reuters.

Obama riktade i ett tal i kongressen i kväll skarp kritik mot republikanernas försök att lägga krokben för uppgörelser kring den amerikanska budgeten, rapporterar AFP.

Gör bara ert jobb, sade Obama och fortsatte: Ingen blockering. Inga spel. Inget försök att hålla ekonomin gisslan om ni inte får 100 procent av det ni vill ha.

I kongressens korridorer i Washington DC:s Capitolium pågår ett politiskt rävspel om USA:s ekonomi, men också om president Obamas inflytande. Spelet handlar om USA:s federala budget. Det irriterade bråket rör reformer, höjd skatt för USA:s allra rikaste och sjukförsäkringsreformen.

Ett avgörande hinder som används som bricka i spelet är det så kallade skuldtaket - gränsen för hur hög USA:s statsskuld får vara - som i nuläget ligger på 16 700 miljarder kronor. Om inte taket höjs riskerar den amerikanska staten att bli bankrutt.

Kongressens båda kamrar - representanthuset där Republikanerna är i majoritet och senaten som leds av Demokraterna - måste före den första oktober enas om hur den federala budgeten ska bekostas. Ett misslyckande innebär att USA slår i skuldtaket och inte kan låna mer pengar, landets myndigheter stängs och den federala ekonomin lamslås. Då kan flera miljarder dollar förloras, enligt centralbankschefen Ben Bernanke.

Mer läsning

Annons