Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Vi är medvetna om behovet – och utvecklar vården för hjärtsviktssjuka

Svar på Uppmaning till Region Västernorrland – satsa på vården för länets 6 000 hjärtsviktssjuka, publicerad den 21 februari 2018.

I en debattartikel i Allehanda undertecknat av väl insatta sakkunniga beskrivs behovet för Region Västernorrland att utveckla hjärtsviktsvården, då nya och förbättrade metoder finns tillgängliga.

Att det finns ett behov av att utvidga hjärtsviktsbehandling i takt med att nya och förbättrade behandlingsmetoder utvecklas är vi väl medvetna om. Vi har en demografisk utveckling som gör att den här patientgruppen kommer att öka, vi har även geografiska förutsättningar att ta hänsyn till.

Att det finns ett behov av att utvidga hjärtsviktsbehandling i takt med att nya och förbättrade behandlingsmetoder utvecklas är vi väl medvetna om.

Det pågår ett utvecklingsarbete gällande hjärtsvikt, inte att förväxlas med hjärtinfarkt, då det är olika, väl så allvarliga sjukdomstillstånd, på samma organ.

Debattörerna lyfter att varje region organiserar sin egen hjärtsviktsvård och uppmanar Region Västernorrland att avsätta resurser till en specialiserad mottagning för att hjälpa länets uppskattningsvis 6000 hjärtsviktsjuka. I och med att vi nu har länskliniker så blir behandlingslinjerna lika oavsett i vart länet man bor. Vi vill gärna här ge några exempel på hur verksamheten jobbar för att förbättra vården för länets hjärtsviktspatienter.

► Kardiologverksamheten har erhållit finansiella medel för att utbilda fyra specialistsjuksköterskor i kardiologi.

► En hjärtsviktssjuksköterska är anställd i Sollefteå, ytterligare en går för närvarande den utbildningen. Detta för att möjliggöra att en mottagning för hjärtsviktspatienter ska byggas upp där.

► Ett pilotprojekt med e-hälsovård är uppstartat i Sundsvall med delar av primärvården för att läkemedel snabbt ska kunna sättas in vid eventuell försämring.

► Det finns i länet en överläkare med specialkunskap i hjärtsvikt, ytterligare två läkare är under fortbildning.

► Det har påbörjats en registrering av alla hjärtsviktspatienter i nationella kvalitetsregistret Riks – Svikt, med syfte att kunna följa att det ges en optimal vård.

Ewa Back (S)

ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Ninni Smedberg (MP)

vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs också:

►  Utrusta badplatserna med hjärtstartare – för att undvika tragedier

► Mer forskning behövs: "Oacceptabelt att lågutbildade löper högre risk dö i hjärt-kärlsjukdom"

► Låt brandkåren rädda liv i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel