Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik på ledare: Hultin gjorde rätt som anmälde – Sjöstedt svarar

Populism är ett enkelt ord att ta till eftersom det saknas en klar definition om vad ordet betyder. Normalt är det något som eliten nedsättande kastar i ansiktet på de som lyssnas på, men inte talar elitens språk. Ibland med rätta, ibland tar eliten dock till ordet bara för att misskreditera någon som talar och handlar på ett sätt som de inte kan bemöta och hantera. Samma med rättshaverist, det är bara ett ord som makten tar till då eliten saknar argument för att bemöta på saklig grund.

Landstingsrådet har känt till det som föranledde Hultins polisanmälan i ett par veckor. Under den tiden har berörda personer på eget bevåg kommit fram till att ingenting hänt. Det skulle kunna tolkas som nepotism då chefernas misstag hanteras och avskrivs av andra chefer. Om det är rättshaveristisk populism att göra det som måste göras då de som äger frågan inte handlar så är det kanske mer av den varan som behövs.

Det avtal som slöts i oktober var sagt att syfta till att ta fram underlag för att i det fortsatta arbetet kunna avgöra hur det skulle vara möjligt att spara pengar utan att försämra för personalen och patienterna.

Målet måste vara att skapa en fungerande organisation. Förändringar måste ske och för vissa kan det bli försämringar men över hela länet måste det lösas så att helheten fungerar utan att vissa drabbas oproportionerligt hårt.

Med skattehöjningen var budgeten i balans och sedan borde fokus ligga på att skapa en organisation som håller i längden, även om det arbetet drar ut på tiden. Det här är inte första gången landstinget krisar och lösningarna som hittats tidigare kan nu efteråt mest ses som ogenomtänkta, godtyckliga och misslyckade.

När vi tar oss an problemen måste det vara med målsättningen att lösa dem långsiktigt för att inte sitta i samma situation igen om ett antal år. Att ta ansvar är inte att skynda igenom förändringar som vi inte vet konsekvenserna av.

Vi i Vänsterpartiet tar vårt engagemang seriöst. Vi är beredda att ta beslut som gör ont om det är det som måste göras, men vi kan inte ställa upp på beslut där det är viktigare att bara påvisa handling än att faktiskt sträva efter en fungerande helhet. Om det är att vara obstruerande vilket S skyller oss för att vara så tycker jag att det är en kreativ användning av ordet. Jag skulle nästa vilja kalla den lite populistisk.

Urban Bolander

Vänsterpartiet Härnösand.

Svar direkt:

Lars-Gunnar Hultin har varit politisk makthavare i länet i decennier men det är JAG som politisk redaktör på den lilla lokaltidningen som företräder eliten och makten? Jo men visst.

I detta fall är populism helt rätt ord att använda för att beskriva hur en makthavare som är en del av organisationens högsta politiska ledning – utan att kommunicera det med sina samarbetspartners – göra en privat polisanmälan mot en tjänsteman i den organisation han är med och leder. Uppenbart för att vinna politiska poänger och själv distansera sig från ansvar.

Jag hade kunnat använda värre ord, för vad det faktiskt handlar om är en de facto arbetsgivare som tycker det är okej att slänga en underordnad under bussen utan att ens låta en intern granskning först bedöma vad som hänt.

För den beskrivning Bolander ger av en politisk ledning och chefsorganisation som ”på eget bevåg kommit fram till att ingenting hänt” stämmer ju inte. Ingenting är "avskrivet". Socialdemokraterna har meddelat att ärendet hanterats av både landstingets administrativa chef samt landstingsjuristen och att ärendet kommer upp på nästa personalpolitiska- och allmänna utskott den 3 mars. Finner man fog för en polisanmälan lär en sådan göras.

När det sedan gäller de uppenbara samarbets- och förtroendeproblem som råder inte bara mellan partierna i (den före detta) landstingsledningen utan i allra högsta grad inom Vänsterpartiet i länet, verkar ett uppbrott vara det enda smarta. För att, för att använda Bolanders egna ord, ”sträva efter en fungerande helhet”.

Men alla bör vara medvetna om att detta politiska käbbel kostar tid och pengar.

Susanne Sjöstedt

Politisk redaktör