Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Bra att regionerna börjar förstå fördelarna med digitala vårdmöten

Replik på ledaren Nej, så klart vi inte ska börja ransonera vård för att få bukt med vårdapparna – men nåt måste ju göras

Min Doktor var 2013 den första digitala vårdgivaren i Sverige och skiljer sig bland annat genom sin chattfunktion istället för bokade videosamtal, vilket sparar tid för läkaren och kan öka patientsäkerheten med inbyggda beslutsstöd och varningssignaler.

Det ger oss också ett gediget triagesystem: När patienten skriftligt besvarar frågor om sitt besvär kan vi sortera (triagera) patienten till rätt vårdnivå.

Räcker det med allmänna egenvårdsråd, ska de fås på apoteket eller av en sjuksköterska. En specialistläkare ska självklart inte lägga tid på en vanlig förkylning. Det kan också vara så att patienten direkt ska hänvisas till en fysisk undersökning på vårdcentral eller akutmottagning.

Och när besväret kan handläggas hos oss i ett digitalt vårdmöte, så blir det hos sjuksköterska, psykolog, fysioterapeut, barnmorska eller en av våra 150 specialistläkare inom 25 områden. Patienten kan även göra återbesök hos samma läkare.

Ersättningen till oss ligger mellan 275 kronor (sjuksköterska) och 500 kronor (läkare) per vårdmöte. I det ingår även provtagningskostnader. Ett fysiskt vårdmöte i Västernorrlands primärvård kostar i snitt 1766 kr att producera. Där borde bara de besvär som verkligen behöver fysisk undersökning, få plats.

För 1 miljon skattekronor får invånarna ut 2000 digitala vårdmöten medan samma summa bara ger 566 fysiska vårdcentralsbesök.

De allra flesta regionerna har valt att ersätta oss direkt, precis som de ersätter andra vårdgivare direkt. Några regioner, som Västernorrland, låter istället sina vårdcentraler få en högre listningsersättning mot att de får betala de andra vårdgivare som patienten väljer att få hjälp av.

Primärvårdsdirektören som uttalade sig i en artikel häromdagen glömmer att berätta att regionen själv tagit beslutet att kostnadsansvaret ska ligga på vårdcentralerna.

Om en vårdcentral inte märker av någon avlastning kan det bero på att köerna är så långa att det inte märks om tre personer lämnar kön för att de får vård någon annanstans. Digitala vårdmöten står idag för 5 procent av hela Sveriges vårdmöten i primärvården, så det är inte konstigt om en enskild vårdcentral inte märker någon skillnad. (Digitala vårdmöten står samtidigt bara för 2 procent av kostnaderna, enligt SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, själva.)

Både vi och patienterna gläds åt att regionerna nu börjar förstå fördelarna med digitala vårdmöten. Vi ser en framtid med förebyggande och jämlik vård, artificiell intelligens, patientdelaktighet och specialistkompetens som är tillgänglig i hela landet, inte bara i universitetsstäderna.

Henrik Kangro

leg läkare, specialist i hematologi och internmedicin, medicinsk chef Min Doktor