Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Repetition är kunskapens moder

Annons

Svar till Svar önskas, Per Häggmark (S) införd den 4 september 2010 av Dan Olsson (C)

Dan, du har redan fått svar men repetition är kunskapens moder

Tyvärr var jag förhindrad att närvara vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet men du om någon vet att det ibland kan vara svårt att lämna svar vid nästa möte efter att en fråga ställts. Du dröjde själv flera kf-sammanträden med ditt svar till en ledamot i kommunfullmäktige p.g.a. att du gick en utbildning.

När det sen gäller dina frågor till mig så har du fått svar på dessa i ett VD-brev som också har refererats i ÖA. Men som sagt var repetition är kunskapens moder. Här får du än en gång svar på dina frågor.

1. Hur ser situationen ut för Sekab under 2010?

Resultatet för Sekab för första tertialen visade en bruttovinst de första fyra månaderna på 34 Mkr och rörelseresultatet blev -16 Mkr för samma tid. Det är en kraftig förbättring i förhållande till fjolåret. Detaljerna har du fått redovisade och av redovisningen framgår: Affärsområdet Grön Kemi har utvecklats som förväntat emedan Etanol drivmedel har gått avsevärt bättre. Resultatet tyngs för tertial 1 av affärsområdet Etanol låginblandning (som till största del utgörs av försäljning av den Polska fabrikens volymer) på grund av ett mycket lågt etanolpris i Europa under perioden.

Under perioden därefter, maj-augusti, har en snabbare återhämtning av EU-etanolpriserna skett än vad som kunde förväntas. Dessa har de senaste veckorna nått normala nivåer. Samtidigt har råvaran för kemiproduktionen och dollarkursen fortsatt varit höga. E85 försäljningen har inte störts av kvalitetsproblemen som andra leverantörer hade under våren/sommaren.

Jag konstaterar också att Ulla Hamilton (M) nyligen har invigt en tankanläggning med förnybart lastbilsbränsle för tung yrkestrafik i Jordbro utanför Stockholm. Den ED95 man säljer kommer att produceras av SEKAB. Det stärker självklart möjligheterna att öka värdet på SEKAB. Nästa tertialrapport redovisas enligt plan den 8:e oktober.

2. Bedömer du att det är aktuellt med nya ägarinsatser för Övik Energi under 2010 och 2011? Nej! Som framgår av tidigare svar har Sekab kontrollerad likviditet. Styrelsen och ledningen arbetar på olika sätt med att utveckla bolaget och stärka dess ekonomi mot målet ett rörelseresultat på +100 Mkr (EBIT) om tre år.

Jag kommer att upprepa detta i mitt svar till dig vid nästa kommunfullmäktigesammanträde den 27 september.

Per Häggmark (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel