Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renskötaren misstänks inte för brott

Förundersökningen mot den renskötare som sköt den så kallade Bullmarksvargen läggs ner. Anledningen är att det under vissa omständigheter är tillåtet att döda fredade djur för att skydda tamdjur.

Det var den 6 april som Bullmarksvargen och renskötaren från Vilhelmina Norra Sameby korsade varandras vägar. Vargen sköts väster om Gålberget då den ska ha följt efter en större renflock. Samma dag bara någon timme tidigare ska två renar ha dödats av vargen.

Bullmarksvargen blev känd av allmänheten genom att den fått en sändare och att man genom en hemsida kunde följa vargens rörelser. Tack vare sändaren har man kunnat se att vargen varit på platsen där de två renarna blev dödade och den hade även rester av renarna i magen.

Miljöåklagare Christer B Jarlås har lagt ner förundersökningen mot renskötaren då det enligt en förordning är tillåtet för ett tamdjurs ägare eller vårdare att döda ett annars fredat rovdjur för att skydda sina tamdjur om det är uppenbart att ett angrepp håller på att ske och det inte går att avbryta angreppet på annat sätt.

Bullmarksvargen ska under en tid ha hållit sig i närheten av renar, trots att man ska ha försökt skrämma bort den.

Läs tidigare artikel:
[url=http://allehanda.se/avdelning/ornskoldsvik/24209]Bullmarksvargen skjuten[/url]


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67