Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renoverad skärgård redo för besökare

För 64 miljoner kronor får Örnsköldsvik en Skärgård i världsklass.
– Jag känner inte till något liknande i Sverige, säger projektledaren Cecilia Lideskog.

Projektet heter, mycket riktigt, Skärgård i världsklass och är egentligen två. Det första startade 2009, det andra 2012.

Hälften av de 64 miljonerna kommer från EU, kommunen har satsat en tredjedel och resten är andra offentliga medel.

För detta får Örnsköldsvik, enkelt uttryckt, en helrenoverad skärgård.

– Vi har fått en fantastisk upprustning av skärgården och jag känner inte till något liknande projekt i Sverige.

– Våra grannkommuner har dessutom satsat 10 miljoner kronor så totalt har det satsat 75 miljoner i Höga Kusten, säger Cecilia Lideskog.

De riktigt stora, kostsamma, satsningarna ute i skärgården har gjorts på kommunens båda större öar.

Ulvön har fått en helt ny gästhamnsanläggning med bland annat ett väldigt trädäck i anslutning till den flanörvänliga bryggan.

Det projektet ingick i den första delen, medan Trysunda fick en motsvarande ansiktslyftning lagom till båtsommaren ifjol.

Men projektet har satt positiva spår i princip på snart sagt vartenda ställe där fritidsbåtar bruka lägga till; Köpmanholmen, Grisslan, Malmön, Råskärsön, Vågön, Högholmen, Lilla Bergön...

Mängder av rastplatser har rustats upp, det har byggts bryggor, bastur, grillstugor, toaletter, bänkbord, you name it!

Fortfarande pågår arbete med en naturhamn på Fjälludden i Bäckfjärden och bygget av ett nytt servicehus och brygga i Skeppsmalen.

Därtill är det stora arbetet med bland annat ett servicehus och en ny kaj – för vilket de gamla saltmagasinen fick stryka på foten – i inre hamnen i full gång.

Senast till årsskiftet ska allt vara klart – måste det vara klart, för att man ska få de sista miljonerna från EU.

Apropå miljoner har ett stort antal sådana också satsats av privata aktörer – inte minst på Ulvön – så i praktiken handlar det om en skärgårdssatsning i hundramiljonersklassen.

– En förutsättning för ett sådant här projekt är att det offentliga går hand i hand med det privata, säger Cecilia Lideskog.