Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ren" luft dödar också

Annons

Luftföroreningar är betydligt farligare än vad man hittills trott. Människor dör - även långt under de gränsvärden som EU har satt upp.

Det konstaterar en grupp forskare i Lancet efter att ha analyserat 22 studier från städer, däribland Stockholm och Umeå, i 13 europeiska länder. Studierna involverar över 360 000 personer och den genomsnittliga uppföljningstiden var 13,9 år.

Våra resultat tyder på att hälsan påverkas kraftigt även långt under EU:s gränsvärden, säger Rob Beelen vid universitetet i Utrecht, Nederländerna.

Forskningen är en del i ett pågående forskningsarbete som tidigare gett liknande resultat när det gäller cancerrisk och lägre födelsevikt.

I undersökningen kopplade forskarna mängden luftföroreningar med människors hemadresser. Den totala trafikmängden på alla större vägar inom 100 meter från hemmet uppskattades också.

Resultaten visar att risken att dö ökar med sju procent, om andelen luftföroreningar ökar med fem mikrogram per kubikmeter luft.

En skillnad på fem mikrogram är ungefär som skillnaden mellan en trafikerad gata och en gata som inte är lika påverkad av trafik.

Det största hotet, enligt forskarna, utgör partiklar med en diameter på mindre än 2,5 mikrometer.

Mer läsning

Annons