Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religionsfri skolavslutning

Använd gärna kyrkan som lokal. Men utan några religiösa ceremonier. Det slår nu Skolverket fast i en juridisk vägledning.

Annons

– Det är väldigt tydligt. Om kyrkan vill ha med religiösa inslag kan vi inte vara i kyrkan, säger Gunnel Selling Norell, rektor för Brännaskolan och Landgrensskolan i Härnösand.

Lagom till första advent och skolavslutningen på våren brukar den här diskussionen numera alltid dyka upp. Många skolor brukar också vända sig till Skolverket för att få råd. Nu ska man inte behöva göra det längre. Generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo har tagit fram en vägledning som rektorerna kan använda. I den slår man fast att det är möjligt att ha skolavslutning i kyrkan och att en präst kan medverka. Men det får inte förekomma religiösa inslag som till exempel bön, välsignelse eller trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.

Det är till exempel inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa inslag.

Numera är det inte lika vanligt att skolorna har sina avslutningar i kyrkan som förr om åren. Men det förekommer fortfarande, framförallt hos mindre skolor.

– Vi brukar ha sommaravslutningen i kyrkan och det kommer vi att fortsätta med. Innan avslutningen pratar jag med församlingen och går igenom programmet. Jag ser inte det här som ett problem, säger Stig Palmén, rektor för Näsåkers skola.

Många mindre skolor brukar använda kyrkorna främst av utrymmesskäl. Det finns inga andra lämpliga samlingslokaler som rymmer alla samtidigt och som dessutom har plats för mor- och farföräldrar.

Göran Löfroth är rektor för skolorna i Ullånger, Nordingrå, Docksta och Torrom i Höga kusten. Där är avslutning i kyrkan väldigt vanligt.

– Vi har ett gott samarbete med våra kyrkor och visst sjungs det psalmer med religiösa budskap. Jag ska prata med prästerna inför avslutningarna om den här nya vägledningen. Jag tror att vi kommer fortsätta använda kyrkorna. Det högtidliga i kyrkan brukar vara uppskattat, säger han.

Stefan Karlstedt, rektor för Kramforsskolan och Skarpåkersskolan, har haft diskussioner med präster som tycker att de borde få föra fram sin kristna tro när skolan befinner sig innanför kyrkan väggar.

– Men när jag förklarat för det hur det ligger till så har de accepterat det, säger Karlstedt.