Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorer i Härnösand riskerar bli sjuka av dålig arbetsmiljö

Många rektorer har för hög arbetsbelastning.
Så pass hög att de riskerar att bli sjuka.
Det kom fram vid en inspektion som Arbetsmiljöinspektionen har gjort i Härnösand.

Annons

Förra året gjorde arbetsmiljönämnden flera inspektioner av arbetsmiljön på skolorna i Härnösand. En inspektion handlade om gymnasiets arbetsmiljö och en annan om grundskolans. Vid en tredje inspektion tittade inspektörerna på arbetsmiljön för rektorerna.

Här konstaterar arbetsmiljöinspektör Leif Söderqvist att Härnösands kommun borde ta hjälp för att förbättra arbetsmiljön för sina rektorer.

– Vi har en hög arbetsbelastning och svårt att hinna med oss. Många har upp till 45 medarbetare och till det kommer också alla elever som kan vara upp till 300 på en skola, säger Herman Norberg, rektor på Brännaskolan och skyddsombud inom Skolledarförbundet som organiserar rektorer och andra chefer inom utbildningssektorn.

Det var sent förra året som Arbetsmiljöinspektionen skrev till kommunen och krävde att kommunen ska göra något åt arbetsmiljön för rektorerna. Bland annat tar medarbetar- och lönsamtal allt för lång tid. Detta eftersom rektorerna är direkta chefer för allt får många lärare.

LÄS ÄVEN: Härnösands rektorer frustrerade: Får inte utlovat stöd

Arbetsmiljöverket gör bedömningen att rektorernas arbetsbelastning är så hög att det finns risk för ohälsa.

– I och med de stora personalgrupperna beskrevs att medarbetarsamtal och lönesamtal tar mycket tid i anspråk för att kunna genomföras med en godtagbar kvalitet. Vidare så beskrevs rektorsuppdrag kopplat till skollagen ta mycket tid i anspråk, konstaterar Leif Söderqvist sin rapport. Dessutom slår han fast att det inte finns någon riskbedömning av rektorernas psykiska och sociala arbetsmiljö,

Därför vill att nu att kommunen tar hjälp av företagshälsovården eller någon annan extern konsult för att göra en riskbedömning över rektorernas psykiska och sociala arbetsmiljö utifrån det faktum att deras arbetsbelastning är för hög.

På skolkontoret jobbar man nu med frågan hur man ska kunna förbättra arbetsmiljön. Men det är inte klart ännu hur man ska svara Arbetsmiljöverket.

LÄS ÄVEN: Härnösand säger nej till administrativt stöd till lärare

– Svaret ska redovisas i slutet av månaden, säger Birgitta Vigren, förvaltningschef för Skolförvaltningen.

Herman Norberg räknar också med att rektorernas arbetsmiljö kommer att bli bättre.

– Vi i Skolledarförbundet har en god dialog med skolförvaltningen i Härnösands kommun och vi har en stor förhoppning att det kommer bättre. Det är viktigt att cheferna har en god arbetsmiljö för chefernas arbetsmiljö påverkar både lärarnas och elevernas arbetsmiljö, säger han.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.