Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstora underskottför landstinget

Landstinget i Västernorrland redovisar rekordstora underskott. Det framgår av rapporten för årets fyra första månader. Framför allt handlar det om sjukhuset i Örnsköldsvik och i Sundsvall-Härnösand som inte klarar att hålla budgeten. Detta innebär nya besparingar. Vilka är inte klara än.

Den ekonomiska uppföljningen för årets första fyra månader visar på drygt 50 miljoner i underskott. Prognosen för året visar på ett minus på 115 miljoner. Detta trots att planerade besparingar beräknas vara genomförda.

Det här är ytterst allvarligt. Vi kommer träffa sjukhusdirektörerna redan i morgon fredag för att diskutera hur vi ska komma tillrätta med dessa mycket stora underskott, säger Gösta Burlin, ekonomidirektör på landstinget.

Bakom det stora underskottet ligger, enligt landstinget, bland annat att kostnaderna i verksamheten ökat snabbare än skatteintäkterna och de generella statsbidragen.

Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand, Örnsköldsviks sjukhus och Primärvården måste nu ta till nya besparingar åtgärder utöver de som finns i tidigare redovisade handlings- och åtgärdsplaner.

Läs mer i fredagens TÅ och ÖA

LENNART LUNDBERG
070-663 48 60