Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordstor ökning för flyget i Ö-vik

Flygtrafiken i Örnsköldsvik går som – tåget.
Ökningen av antalet inrikesresenärer de tre sommarmånaderna blev i snitt 13 procent jämfört med 2013.
– Mycket glädjande, säger Jan-Olov Backman, ordförande i Höga Kusten Flyg.

Backman har trevlig läsning framför sig gällande de tre semestermånaderna juni, juli och augusti.

Förra året uppgick antalet inrikesresenärer i Örnsköldsvik till 13 476 – och nu när Jan-Olov Backman har tillgång till noteringen för samma period för 2014 kan han lägga till mer än 2 000 resenärer.

Ökningen var i snitt 13 procent per månad.

– Det har varit en fantastisk utveckling i sommar, säger flygplatschefen Robert Gyllroth.

Gyllroth fortsätter:

– För oss är det egentligen bara att tacka och ta emot. Höga Kusten Flyg har verkligen lyckats attrahera resenärerna, och vi har också försökt att vara aktiva i annonseringen. Det är kul att vi kan visa en så kraftig uppgång.

– Det är en skröna att det ska vara så dyrt att resa från Örnsköldsvik. Vi kan också erbjuda biljetter för 495 kronor till Stockholm, säger flygplatschefen.

Det finns förstås förklaringar till sommarens ökning i jämförelse med samma tid 2013.

– Den enklaste förklaringen är att vi ökat från en tur till två turer dagligen, säger Jan-Olov Backman.

Men inte bara det:

– Tack vare att vi tagit in större maskiner har vi kunnat utöka antalet billiga biljetter som innebär att det finns goda chanser att komma åt 495-kronorsbiljetter, säger Backman.

En så kallad samslingning med Arvidsjaur har gett Höga Kusten Flyg möjligheten att relativt smidigt kunna utöka antalet dagliga turer till och från Örnsköldsvik.

Samarbetet med Arvidsjaur pågick från den 6 juli till den 3 augusti. Under den tiden gick två turer till och från Örnsköldsvik, därefter tre turer augusti ut – och sedan den 1 september är det fyra dagliga turer som gäller.

– Vi har fem maskiner med 68 platser i vårt system; det är de som ska gå på Örnsköldsvik. Vi har blivit ännu mer konkurrenskraftiga och har bra lönsamhet, säger Backman.

Vad har ni på gång i höst?

– Vi tittar på att införa samslingning igen för att kunna öka turtätheten, som vi vet är väldigt viktig för att stimulera resande. Målet är att sätta in en femte tur, det sa jag också till näringslivet när vi gick ned till fyra turer.

De som rest på charter från Örnsköldsvik den här säsongen har landat i Kroatien. Om flygplatschefen Gyllroth får som han vill kommer utbudet att vara större till våren.

– Kroatien har sålt väldigt bra, men vi ser oss ändå om efter fler destinationer.

Läs också: Här är Foppas nästa satsning

Läs också: Ö-viks flygplats hotad