Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordsnö i Finnmarken

Tycker du att det snöat ovanligt mycket i början av vintern? Det stämmer. Ove Jonsson i Mjövattnet i Finnmarken utanför Kramfors kan visa detta svart på vitt. Han har fört statistik över nederbörd och temperatur sedan slutet av 60-talet.

– Totala snömängden i december var 213 centimeter, vilket är det mesta sedan jag började göra anteckningar.

Det var vargavintrarna 1966 och 1967 som inspirerade Ove Jonsson till att starta sina väderobservationer.

– Lite synd att jag inte fick med de åren också, det hade varit intressant.

Men han har nu alltså hållit på i 45 år. Temperatur och nederbörd har prydligt skrivits ned och fyllt ett antal anteckningsböcker. Under årets varma del har regnmängden noterats medan han vintertid bokfört hur mycket snö som fallit samt aktuellt snödjup. Men 213 centimeter fallen snö har Ove Jonsson aldrig varit med om att mäta upp någon decembermånad före 2012.

– Mest kom det den 15 december med 40 centimeter. Det var snöstorm och jag skulle ta bilen till en julfest på bygdegården, men det gick inte att köra utan jag fick gå.

Oves anteckningar visar att det snöade 22 av månadens 31 dagar. Bara fem dagar kunde han unna sig att vila från snöskottningen för att få undan de mängder som kommit.

Han mäter dagligen mängden fallen snö på tre, fyra ställen på gården för att få ett rättvisande genomsnittligt värde.

– Man måste mäta där inte snön har drivit för att det ska bli riktigt.

Ute på ett fält står mätpunkten för snödjupet, också den platsen är valt för att inte drivande snö ska ge förstorade värden. Den sista december var snödjupet 65 centimeter, men hade vid Tidningen Ångermanlands besök sjunkit till 55. Men när det gäller snödjup kan Ove Jonsson berätta om betydligt mer imponerande mätningar från 1967.

– Vi preparerade spåren inför Ådalsloppet mellan Viksjö och Kramfors. På ett ställe kunde man trycka ned en hel skida och halva armen. Då var det runt 240 centimeter snö.

Ove Jonsson har blivit lite trött på snö, trots att han är en entusiastisk skidåkare och ensam i Sverige om att ha tagit Skidlöparmärket 55 år i rad, mellan 1951 och 2005. Han önskar att vintern ska fortsätta som januari börjat, med lite mindre nederbörd.

– Sedan gammat brukar man säga att om vintern börjat hård blir det lindrigare sedan, vi får hoppas på det.