Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordsiffror för charter på Midlanda

Allt fler väljer att flyga från en flygplats nära hemmet visar statistiken från Swedavias elva flygplatser runt om i landet. Midlanda gjorde en rekordökning i juni med 67 procent fler charterresenärer än förra året.

– Vi är riktigt på rätt kurs, säger flygplatschefen Frank Olofsson.

Den stora ökningen beror på att det i år för första gången gått charterresor till Kroatien. Tre flyg i maj och tre flyg i juni ökade resandet från flygplatsen rejält. Frank Olofsson tror inte att det dåliga vädret har påverkat resandet så mycket i sommar, men att det är möjligt att det ger en effekt senare i höst. Chartertrafiken utomlands från Midlanda har ett uppehåll i juli och då är Arlanda ett, eller kanske det enda, alternativet om man vill utanför Sveriges gränser.

– Resenärerna vill resa från en flygplats så nära hemmet så möjligt, men fortfarande så åker cirka 80 procent av resenärerna från Arlanda i stället, säger han.

Sollefteå och Kramfors flygplats, Höga Kusten Airport, som flyger till Stockholm och Gällivare hade samma flygutbud som året innan och de har i stället sett en minskning med tolv procent i juni.

– Det är ett antal flygplatser i Norrlans inland som minskat, men jag har inga teorier kring varför det är så. Man måste titta på hur flygutbudet förändras. Det är flygningarna till och från Arlanda som minskat härifrån, säger Anders Eriksson, flygplatschef på Höga Kusten Airport.

Frank Olofsson anser att det finns en stor potential som de hoppas kunna ta tillvara på när Midlanda blir kommunalägt vilket ser ut att bli den första april.

– Det bestäms säkert i september eller oktober. Att inte finnas är inget alternativ, säger han.

Enligt Frank Olofsson har de flygplatser som redan lämnat Swedavia utvecklats positivt och han ser med tillförsikt på framtiden.

– Det ser lovande ut och ett samarbete mellan kommun, näringsliv och flygplatsen är av betydande vikt för regionen.