Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordmånga vindkraftverk byggs

Aldrig tidigare har det byggts och planerats så många vindkraftverk som i dag.
I alla Ångermanländska kommuner, med Sollefteå i täten, pågår flera vindkraftsprojekt.

Boomen för vindkraft är nationell. Under fjolåret installerades vindkraftmotsvarande 1 050 megawatt och produktionen nådde upp till 11,5 terawattimmar.

Det innebär att vindkraften nu svarar för åtta procent av den svenska elproduktionen.

På bara fem år har produktionen mer än fyrdubblats.

– Vindkraftsproduktionen har ökat betydligt snabbare än vad många hade kunna föreställa sig och ger ett viktigt bidrag till Sveriges mål för förnyelsebar energi år 2020, säger Charlotte Unger som är vd för Svensk vinenergi.

I ett pressmeddelande betonas att vindkraften både pressar elpriset och minskar utsläppen från kolkraftverk i grannländerna.

Förra året installerades nästan 400 vindkraftverk och vid årsskiftet fanns 3 048 vindkraftverk registrerade i landet.

Trots detta ligger Sverige långt efter Danmark där närmare 40 procent av elen kommer från vindkraftverk.

Enligt Svensk vindenergi fortsätter ökningen av investering i vindkraftverk trots att priset på el och elcertifikat nu är förhållandevis lågt.

Förklaringen till detta ligger bland annat i att många beslut om utbyggnad togs när ersättningsnivåerna var högre och att vindkraftverken i sig blivit billigare.