Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlågt stöd för Barack Obama

Annons

Stödet för USA:s president Barack Obama är nu på rekordlåg nivå. Analytiker går så långt som att jämföra med George W Bush när orkanen Katrina hade förstört New Orleans.

Det enorma strulet med införandet av sjukförsäkringsreformen samt den tröga ekonomiska utvecklingen sätter sina spår. 55,4 procent av amerikanerna anser att presidenten gör ett dåligt jobb, medan 40,4 procent är av motsatt mening, enligt en sammanställning av åtta nationella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Bara 23,5 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning.

Under tidigare kriser har Obama, som tillträdde 2009, kunnat luta sig emot att majoriteten av hans landsmän ändå tyckt bra om hans person. Men nu har även det stödet urholkats, skriver Washington Post med hänvisning till en färsk mätning. För första gången under Obamas presidentskap säger en majoritet, 52 procent, att de har ett icke-fördelaktigt intryck av honom.

Analytiker i USA har jämfört med situationen för Obamas företrädare, republikanen George W Bush, efter att orkanen Katrina härjat New Orleans 2005. Då kritiserades regeringen och Bush för att inte sätta in tillräckligt omfattande och snabba hjälpinsatser. Kort efter Katrina föll Bushs stöd till 40 procent, enligt NBC och Wall Street Journals mätning - vilket är jämförbart med Barack Obamas stöd i dagsläget.

Men George W Bushs popularitet drogs också ner av de impopulära krigen i Afghanistan och Irak. Under hans andra mandatperiod, som slutade i januari 2009, låg Bushs genomsnittliga stöd på 37 procent. Tre gånger var han nere på 25 procent, enligt Gallupinstitutet.

Demokraten Bill Clinton hade ett stöd på 58 procent ett år in i sin andra mandatperiod, där Obama är nu. Republikanen Ronald Reagan hade ett stöd på 62 procent under samma period, enligt CNN.

Mer läsning

Annons