Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordkyla i norr - minus 42

Annons

På flera ställen i norra Lappland ligger temperaturen kring 40 minusgrader, enligt SMHI, och kylan håller i sig till i morgon. Karesuando har haft 42 minusgrader i dag - nytt rekord för den här säsongen.

I Karesuando uppmättes -41,9 grader i dag, och kylan kommer att stanna i norr.

Vi får räkna med nedåt 35-40 minusgrader i samband med klart väder. Det kan det bli i fjälltrakten och norra delarna av inlandet, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Kylan ställer till fortsatta problem i tågtrafiken. På grund av kylan har Norrtåg ställt in nästan alla avgångar under dagen på sträckan Luleå-Kiruna. Någon ersättningstrafik med buss sätts heller inte in.

Det går inga tåg norr om Boden, vare sig i dag eller i morgon. Det är inställt. Det är ingen ersättningstrafik heller vad jag känner till. Man har valt att inte köra buss heller på grund av den stränga kylan, säger Peter Behrman på Trafikverket.

I Södra Lapplands-, Jämtlands- och Härjedalsfjällens kalfjäll är en klass 1-varning utfärdad av SMHI för frisk vind med stark kyleffekt.

I större delarna av landet väntas beskedligare vinterväder och minusgrader under morgondagen.

Det är mestadels uppehållsväder, varierande molnighet och chans till solglimtar. Men man kanske ska räkna med molnighet och ta solglimtar som en bonus, säger Linnea Rehn.

Bakom köldvågen i norr ligger ett högtryck med klart väder. Ingen vind, inget solsken men snö som isolerar mot markvärme, bidrar också till att temperaturerna har fallit till kring minus 40 grader eller mer.

Men trots dagliga bottennoteringar är det långt kvar till det svenska rekordet. För 48 år sedan sjönk temperaturen i lappländska Vuoggatjålme ända ner till minus 52,6 grader.

Mer läsning

Annons