Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordhögt tryck på ambulansen

Antalet ambulansuppdrag slog rekord i Västernorrland förra året.

Det ökar trycket på ambulanspersonalen.
Och nu börjar man få svårt att hinna med.
– Vi har kommit till en gräns där vi inte klarar mycket mer, säger Lars Norberg, chef för ambulanssjukvården i länet.

Västernorrland har idag 17 ambulanser i drift dygnet runt. Många av dem går för högtryck. 2012 hade lanstinget drygt 32 095 uttryckningar, en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

I många fall hade inte ambulans behövts. Många av larmen är inte akuta, och rena transporter som inte är i behov av medicinsk övervakning är vanliga.

– Det här är ett fenomen som inte är unikt för länet. Kraven på sjukvården har ökat, det har blivit en självklarhet för många att ringa efter ambulansen istället för att söka andra vårdvägar, säger Lars Norberg.

Han tror också att alla skandaler kring SOS Alarm de senaste åren kan ha bidragit till ökningen.

– Det får inte bli några fel och istället får bårtaxi eller minibuss kallar man på ambulans.

Ytterligare en faktor som spelar in är att alltfler äldre bor kvar hemma och efterfrågar sjukvård i hemmet, konstaterar Lars Norberg.

– Ambulanssjukvård idag är inte enbart en fråga om transport utan om avancerad sjukvård. Verksamheten har utvecklats genom att kompetensen höjts från ambulanssjukvårdare/undersköterska till legitimerad sjuksköterska. Det har gett oss mer jobb, säger han.

Antalet uppdrag har legat konstant runt 28 000 fram till ökningen 2012. Nu börjar man få svårt att hinna med.

– Än så länge klarar vi vårt uppdrag. Men vi skulle önska att många fler tänker efter innan de ringer efter ambulans. Mycket som vi åker på är inte ambulansuppdrag. Är det inte akut är det bättre att ringa jouren istället och låta dem göra en bedömning, säger Lars Norberg.

Ambulanssjukvården i Västernorrland består av cirka 180 anställda fördelade på 9 ambulans-stationer vid orterna Sundsvall, Härnösand, Sollefteå, Kramfors/Ullånger, Örnsköldsvik, Ånge, Stöde, Liden och Bredbyn.

Ambulanssjukvården samverkar med länets primärvård i Ånge, Ramsele, Bredbyn och inom Kramfors kommun där verksamheten övertar distriktssköterskeuppgifter kvälls- och nattetid. I Ramsele finns samma samverkan med Sollefteå kommun.