Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordfall för Islands BNP

Recessionen i Island har tilltagit under tredje kvartalet, visar färsk statistik från Reykjavik. Nedgången mätt i BNP under kvartalet är den största som hittills uppmätts.

Islands bruttonationalprodukt (BNP) föll 5,7 procent under årets tredje kvartal jämfört med kvartalet före. På årsbasis var nedgången 7,2 procent, visar preliminära siffror redovisade av statistikmyndigheten i Reykjavik på måndagen.

Andra kvartalets BNP-fall revideras samtidigt ned till -6,2 procent på årsbasis. I tidigare uppgifter talades det om -6,5 procent.

Jämfört med kvartalet före var nedgången för Islands BNP under årets andra kvartal -0,4 procent, vilket kan jämföras med tidigare redovisade nedgång på -2,0 procent.

Islands ekonomi gick in i väggen förra året, då tre av landets storbanker - Glitnir, Kaupthing och Landsbanki - gick omkull och togs över av det lilla ö-rikets myndigheter. Regeringen tvingades snabbt söka finansiell hjälp från Internationella valutafonden och grannländer, som Sverige.

Sedan dess har landets arbetslöshet rusat upp till tvåsiffriga nivåer från en nästan obefintlig nivå före krisen samtidigt som konkurser har blivit vardag.

Den inhemska efterfrågan i Island är väldigt nedtryckt då det inte finns något fungerande finanssystem. Det är möjligt att den inhemska sidan kommer fortsätta att ha det ganska svårt, säger SEB-ekonomen Petter Sandgren.

Islands regering räknar med att BNP för hela 2009 krymper med 8,4 procent jämfört med året före och årstillväxt tror man inte på förrän tidigast 2011.

Islands parlament har ännu inte godkänt en reviderad lag som beskriver hur den isländska staten ska ersätta Nederländerna och Storbritannien för att dessa två länder tog på sig garantiutbetalningar till tusentals sparare som förlorade pengar i den isländska bankvärldens härdsmälta.