Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordår för vindkraften

Annons

Sverige bygger vindkraftverk som aldrig förr. I år har uppskattningsvis runt åtta miljarder kronor satsats i över 200 nya verk med en sammanlagd kapacitet på upp emot 500 megawatt.

Investeringarna är de dubbla jämfört med i fjol, skriver Dagens Industri.

Alltifrån stora börsbolag till enstaka lantbrukare är med och bidrar till den kraftiga utbyggnaden av vindkraft. Och många vill vara med och finansiera en fortsatt expansion, sammanlagt har olika bolag offentliggjort satsningar på långt över 100 miljarder kronor.

Det är väldigt positivt och ett styrkebesked för hela branschen att fortsätta attrahera mycket stora investeringar och växa kraftigt mitt i den värsta konjunkturnedgången i modern tid, säger Matthias Rapp, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi, till DI.

I Sverige har vindkraften en ovanligt stark utveckling. Internationellt är vindkraft inte längre på lika stark frammarsch, till följd av lågkonjunkturen och fallande elpriser.