Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordår för gynnsam bisyssla

Att vara biodlare i Örnsköldsvik är populärare än någonsin. Sommarens honungsskörd spås bli den bästa på väldigt länge.
— Man måste vara lite galen för att hålla på med detta, säger Jan Mikaelsson från Örnsköldsviks biodlarförening.

För Jan Mikaelsson är biodlingen en riktig bisyssla. Han har varit biodlare på hobbynivå i 44 år. Sedan 20 år tillbaka bor han med sina bin på Kornvägen i Domsjö, mitt i ett bostadsområde. På tomten samsas tio stycken bikupor som var och en inrymmer 50 000 bin.

— Det är aldrig varit några grannar som klagar. De som bor närmast har barn och visst har en och annan boll skjutits in i bikuporna men ungarna vet att mina bin är snälla så det har aldrig varit några problem.

Fler och fler förstår nyttan med att bli biodlare. Dessa surrande små varelserna är en viktig del i vårt ekosystem.

— Man räknar med att var tredje tugga som vi stoppar i oss är mat som har varit pollinerade av bin.

Jan Mikaelsson är med i Örnsköldsviks bioodlarförening vars verksamhet har blomstrat under de senaste åren. För 20 år sedan var nästan ingen intresserad av att bli biodlare men nu har föreningen över 70 medlemmar. Jan Mikaelsson håller årligen nybörjarkurser för intresserade och i år var den fullbokad långt innan start.

— Det finns ett stort sug att bli biodlare. Jag tror att mycket beror på att folk vill äta närproducerade produkter. Det är otroligt många kvinnor som blir biodlare. Och jag brukar säga att kvinnor är bättre än män på allt som de företar sig.

Enligt Jan Mikaelsson kan vem som helst bli biodlare bara man har ett intresse för bin och pollinering.

— Pollineringseffekten har 10-15 procent större värde än honungen. Det finns ingen äppelodlare som inte har bin. I Tvillingsta har man skaffat bin till sina kolonilotter och man har märkt en otrolig skillnad på grödorna. Hallonen blir både större och rödare om man har bin i närheten.

Denna sommar har varit extremt gynnsam för biodlarna i Örnsköldsvik. Vädret har varit perfekt för bina och en trevlig biprodukt i dubbel bemärkelse är honungen.

— Jag utvinner 50 kilo honung per kupa och jag har redan tömt alla kupor två gånger i sommar. Bara idag har det ringt två kunder som vill köpa hela lådor med honung.

Jan Mikaelsson är noga med att poängtera att honung aldrig ska stå i kylskåp. Då försvinner all karaktär och smak.

— Det är 35 grader inuti en bikupa och där håller honungen perfekt så honung ska förvaras i skafferiet.

En mindre trevlig bieffekt som biodlare får uppleva är alla de gånger som de blir stuckna. Ju fler gånger man får ett stick desto mer ökar risken för att bli allergisk mot bin. Detta är något som Jan Mikaelsson har fått erfara.

— Jag har bara fått runt fyra stick i år men jag är allergisk så jag måste vara försiktig. Allergin uppkom för 25 år sedan och under 2 år fick jag kontinuerliga sprutor med bigift för att höja min tolerans.

Ett vanligt inslag i bins liv är svärmeri. I år är det ett riktigt svärmår. När bin svärmar flyger flera tusen bin iväg tillsammans med en drottning för att hitta ett nytt boende. Då gäller det att vara snabbt framme och ta tillbaka bina till sina kupor.

— För ett tag sedan flög 30 000 av mina bin iväg och satte sig på en syrenbuske här i trädgården. Det blev som en stor jäkla boll. Plötsligt kom en motionär och sprang rakt in i busken. Han fick lite extraspurt i sin springtur efter det.