Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord i överbeläggningar på länssjukhuset

Länssjukhuset i Sundsvall slog på tisdagen ett nytt rekord med 46 överbeläggningar.
Och då är inte alla planerade neddragningar av vårdplatser ännu genomförda.

Situationen var så allvarlig att Vårdförbundet kallade på Arbetsmiljöverket som på tisdagen genomförde en inspektion på länssjukhuset med tanke på den extremt svåra bristen på vårdplatser.

46 överbeläggningar i Sundsvall är ett dystert inofficiellt rekord och slår noteringen från i mitten på februari med 43 stycken.

– Jag vet att ledningen i landstinget i dag fick ringa till närliggande landsting som typ Hudiksvall för att kolla om de kunde ta emot patienter. Jag vet inte om man har lyckats med det, men jag vet att man har vänt sig utanför vårt landsting för att skicka patienter, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Västernorrland.

Totalt planerar landstinget att stänga 93 vårdplatser på länets tre sjukhus i sommar, men på Sundsvalls sjukhus har man ännu inte stängt ner alla vårdplatser. Från och med torsdagen ska alla planerade stängningar vara gjorda.

Situationen kan med andra ord bli ännu värre.

Läs också: 25 narkossjuksköterskor säger upp sig i protest

Bekymret handlar främst om bristen på sjuksköterskor, vilket i sin tur gör att befintlig personal kan tvingas jobba övertid och dubbla pass. Som arbetsgivare kan landstinget även ringa in vårdpersonal och kräva att de bryter sin semester.

– Det har man rätt att göra som arbetsgivare, men jag får hoppas att de som gått på semester inte svarar i telefon. Så säger jag, för annars får man nog inte vara ledig i sommar, säger Åsa Holgersson.

Hur kommenterar du överbeläggningarna?

– Jag tycker man redan har använt alla ord, men det är katastrofläge. Vi har precis börjat första semesterperioden och det är många veckor kvar på den här sommaren, säger Åsa Holgersson.

Till saken hör att många sjuksköterskor "sålt" fyra semesterveckor för att få en bonus på 65 000 kronor. Det här gör att det blir svårt med personal även till hösten, när de här personerna ska plocka ut sin semester.

– Jag vet inte vad vi ska göra och jag har snart inga ord längre. Det här är så makabert. När IVA-sjuksköterskorna hotade med uppsägning så förstod vi att det skulle komma fler grupper. Och förutom anestesisjuksköterskorna finns det säkert andra som tänker i de här banorna, säger Holgersson.

VI har utan att lyckas sökt en kommentar från någon av vårdområdesdirektörerna Anders Nelvig och Karin Rapp, eller specialistvårdens chef Margareta Berglund Rödén.