Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekord för svenska tsarjuveler

En samling juveler som gömdes vid en dramatisk flykt från ryska revolutionen och som återfunnits på det svenska utrikesdepartementet har sålts vid en auktion i London.

Samlingen kallas för Romanovs släktklenoder och fördes i säkerhet i Ryssland efter den bolsjevikiska revolutionen 1917. Storfurstinnan Maria Pavlovna och hennes make, storfursten Vladimir - som dessutom var bror till tsar Alexander III - smugglade smyckena till den svenska beskickningen i S:t Petersburg.

Tsarjuvelerna gömdes i två kuddfodral, medan den i societetskretsar kända Pavlovna flydde Ryssland med fara för sitt liv.

Hon återvände aldrig för att hämta dyrgriparna som senare fördes till säkerhet på det svenska utrikesdepartementet.

Först 90 år senare upptäcktes samlingen på UD i Stockholm tidigare i år.

Intresset var stort på auktionsfirman Sotheby's i London när Romanov-klenoderna såldes. Det sammanlagda priset var 7,1 miljoner pund - drygt 82 miljoner kronor - vilket var sju gånger mer än förväntat.

Ryska antikviteter som härstammar från tiden före revolutionen är eftertraktade bland nyrika ryssar. Men auktionshuset förvånades över att samlare från USA tog över när de dyraste föremålen såldes.

Det är verkligen ovanligt, för de flesta ryska auktionerna domineras av ryska köpare. Det här var en annorlunda försäljning - och verkligt global. Man kunde köpa en bit av historien, sade Jo Vickery på Sotheby's.

Bäst gick ett cigarettetui av juveltillverkaren Fabergé med inlagda juveler och guld i fyra nyanser. Etuiet såldes för omkring sju miljoner kronor. Flera andra cigarettetuier slog tidigare rekord från 2006, däribland ett guldarbete utfört i tre nyanser, och samtliga föremål hittade köpare.

Vid samma auktion såldes flera äldre ryska konstverk. Men medan Romanovsamlingen satte rekord, var konstverken svårsålda och hamnade långt under Sotheby's värderingar.