Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklamvärde i attentat mot Gävlebock

Annons

Inte heller i år gick det att hindra nedbränningen av julbocken i Gävle. Men bockattentaten bidrar till pr för staden, enligt Bockkommittén. Sedan flera år kan bocken följas på internet via en webbkamera.

Det är ett enormt intresse över hela världen för att titta på bocken. Att den brinner ner bidrar naturligtvis till att man vill se om den står kvar eller inte. Så det är reklam även när den brinner. Men vi vill ju att den ska stå så länge som möjligt, säger Eje Berglund, ordförande i Bockkommittén där bland andra Gävle kommun är representerad.

Att resa den stora bocken på Slottstorget i Gävles kostar årligen cirka 200 000 kronor och majoriteten av bockarna som har ställts upp sedan 1966 har bränts ner. Försök har gjorts för att brandsäkra de behornade halmstatyerna, men resultaten var inte tillfredsställande.

Det är väldigt svårt att impregnera halm. Det är ungefär som att impregnera sugrör. Varje litet halmstrå är som en liten skorsten. Vi gjorde det under två år, men då tappade bocken färgen, säger Berglund.

Även Stefan Posner, som forskar om brandskyddsmedel på Swerea, tror att det är svårt att skydda halmbocken mot attentatsmännen.

Om någon ger sig sjutton på att bränna ner den så är det ingenting som hjälper. Då får man ha en stålbock i stället, säger han.

Ingen person har gripits efter årets attack mot julbocken. Flera människor sågs i närheten strax före branden, enligt polisen.

Mer läsning

Annons